İstanbul’un tarihi pastanelerine keşfe çıkmaya ne dersin? Nostaljik bir deneyim yaşaman ve lezzetli tatlılarla buluşman için İstanbul’un tarihi pastanelerini bu yazıda bir araya getirdik.

Bir dönemin gözdesi olan pastane buluşmalarını hatırlarsın… İşte bu yazıda o meşhur dönemde, İstanbul’da revaçta olan tarihi pastaneleri bir araya getirdik.

Savoy Pastanesi, Beyoğlu

1950 yılında açılan Savoy Pastanesi, günümüze kadarki yolculuğunda birkaç defa el değiştirdi fakat bugün Sıraserviler Caddesi üzerinde hala hizmet veriyor.

Birçok güzel lezzetinin yanı sıra kahvaltıları ile de meşhur olan Savoy Pastanesi’nin sütlü fındıklı gofretini, kestane şekeri ve browni kekli lezzet topu karyokasını mutlaka denemelisin.

Savoy’un iddialı olduğu bir diğer tatlısı ise çilekli milföy… Yolu düşenin denemeden geçmemesini tavsiye ederiz!

Baylan Pastanesi, Kadıköy

Baylan’ın meşhur tatlısı Kup Griye, ilk defa 1954 yılında hazırlanmış ve o günden bugüne pastanenin en sevilen tatlısı olmuş. Kup Griye; vanilyalı ve karamelli dondurma ile kremşanti, bal, badem ve karamel sosundan oluşan hoş bir tatlı.

97 yaşındaki Baylan Pastanesi’nin denenmesi gereken diğer tatları ise; trüf, adisababa, montebianco ve makaronları…

İnci Pastanesi, Beyoğlu

İnci Profiterol’ü duymayan yoktur. Beyoğlu’nun en meşhur profiterolü İnci Pastanesi’ndedir. Çünkü burası Türkiye’de profiterolü üretip satışa sunan ilk yerdir. 1944 yılında kurulan İnci, İstanbul’un nostaljik pastaneleri listesinde üst sıralarda konumlanıyor. Profiterolünün yanı sıra meyveli Uludağ pastası, paskalya çöreği, ayva ezmesi ve likörlü çikolata pufu da mutlaka denenmesi gereken tatlılardan…

Lebon Pastanesi, Beyoğlu

1886 yılında kurulan Lebon Pastanesi, Namık Kemal’in, Pierre Loti’nin ve Yahya Kemal’in favori pastanelerindenmiş. Fransız drajeleri ve pastaları ile nam salmış Lebon Pastanesi, 2022 yılı içinde ne yazık ki kapanma kararı aldı. Efsaneleşmiş tatlıları ise hatıralarda kaldı…

Markiz Pastanesi, Beyoğlu

Beyoğlu’nun nostaljik pastanelerinden biri de Markiz Pastanesi… Sezen Aksu’nun “İstanbul Hatırası” adlı şarkısında adı geçen meşhur pastane…Paris’te bulunan Marquise de Sevigne çikolata firmasının kalitesinde ürün imal etmeyi düşünen kurucusu tarafından Markiz ismini almış. Markiz Pastanesi, edebiyatçıların ve üniversite hocalarının sıkça tercih ettiği mekanlardan biri haline gelmiş. Ancak, Lebnon Pastanesi gibi Markiz Pastanesi de ne yazık ki artık hizmet vermiyor.

Cemilzade, Kadıköy

Fransız pastaneleri konseptinin dışında bir pastane Cemilzade… Sadece lokum, ezme ve badem şekeri satılıyor. 1883 yılında kurulan Cemilzade; fındıklı ve güllü lokumları, hindistan cevizli, meyveli fıstık ve badem ezmeleri, susamlı, tarçınlı, naneli ve limonlu akide şekerleri ile oldukça meşhur. Özellikle çifte kavrulmuş çikolata kaplı badem ezmesi fazlasıyla beğeniliyor.

Yorumlar