Türkiye’nin mimarileriyle dikkat çeken tarihi çarşılarına dair detaylar bu yazıda!

Türkiye’de kendine has mimari yapılarıyla dikkat çeken, çoğu Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi çarşı var. Bu nedenle ülkemizin dört bir köşesinden han ve bedestenlerin ağırlıkta olduğu tarihi çarşılarımızı bu yazıda ele aldık.

Kazancılar Çarşısı, Adana

Adana’nın yaşayan en eski çarşısı olan Kazancılar Çarşısı’nda; hediyelik eşya satan dükkânlar, bakırcılar, şekerlemeciler görebilirsin. Kebapçılarla iç içe olan bu çarşı akşam kapandıktan sonra bir anda muhteşem lezzetlerin tadılabileceği bir cennete dönüşüyor. Bu anlamda tarihi Kazancılar Çarşısı hem Adana mutfağını deneyimleyeceğiniz hem de gezebileceğiniz önemli bir çarşı…

Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yer alan Bakırcılar Çarşısı, köklü bir tarihe sahip olan bakır işçiliğini yakından göreceğin çarşılardan biri… Bu çarşıda el işi bakır eşyaların yanı sıra baharat ve kumaşlar da görebilirsin. Yine hem yerli hem de yabancı turistler tarafından fazlasıyla ilgi gören bir çarşı…

Kemeraltı Çarşısı, İzmir

Zamanında İzmir’in en önemli ticaret merkezlerinden olan Kemeraltı Çarşısı’nda seramik, çini pano, ahşap ürünler, halı ve kilimler, deri ürünler görebilirsin. 5 km’lik bir alana yayılan bu çarşıda 15 bin işi yeri bulunuyor.

Antakya Uzun Çarşı, Hatay

Antakya Uzun Çarşı, İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya fazlasıyla benziyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği çarşılardan olan Uzun Çarşı’nın içinde yan yana dizilmiş baharatçılar, aktarlar, kuyumcular, hediyelik eşya satan dükkanlar görebilirsin. Çarşıdaki her ara sokak ve caddede farklı bir iş kolu olduğunu göreceksin…

Kapalı Çarşı, Kahramanmaraş

Kahramanmaraş şehir merkezinde bulunan çarşıda ağırlıklı olarak geleneksel el sanatlarının icra edildiği dükkanlar bulunuyor. Bunlar arasında bakırcılık, keçecilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kuyumculuk ve demircilik yer alıyor.

Kapalı Çarşı, İstanbul

Dünyanın en eski ve en büyük çarşılarından biri olan Kapalı Çarşı, yılda 90 milyondan fazla turist ziyareti alıyor ve İstanbul’un en önemli çarşılarından biri. 16. yüzyılın başlarından itibaren ticari olarak aktif olan 45 bin metrekare büyüklüğündeki bu çarşıda; 22 kapı, 2 bedesten, 16 han, 64 sokak, 3600 dükkân var.

Mısır Çarşısı, İstanbul

Kapalı Çarşı’ya kıyasla daha küçük ve ağırlıklı olarak baharatçıların yer aldığı Mısır Çarşısı da oldukça ilgi gören tarihi çarşılar arasında yer alıyor. Baharatçıların yanı sıra 90’a yakın  dükkanda; çiçek, tohum, bitki kökleri, doğal ilaçlar, otlar, kuru yemiş, şarküteri ürünleri, lokum ve tatlılar görebilirsin.

Ali Paşa Çarşısı, Edirne

Edirne’de Sadrazam Hersekli Ali Paşa tarafından 1560 yılında yaptırılan çarşı, Mimar Sinan’ın eserlerinden biri. İstanbul’daki kapalı çarşıya oldukça benzeyen Ali Paşa Çarşısı, Edirne’nin en çok ilgi gören alışveriş noktalarından biri.

Ulu Çarşı, Bursa

Bursa Ulu Çarşı’da ağırlıklı olarak ev tekstili ürünlere rastlayabilirsin. Sadece ev tekstili ürünler değil, gözlükçüler ve saatçiler de bulunuyor. Çarşının restore edilmiş dükkânlarıyla birlikte Hanlar Bölgesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş. Bursa’ya gitmişken görülmesi gereken yerlerden…

Yorumlar