Yemekleri ile meşhur illerimizden biri olan Kilis, görülmeye değer yerleriyle de seyahat tutkunlarını mutlu edebilir. Eğer hem yemek yemeyi hem de gezmeyi seviyorsan, bizce Kilis tam sana göre. Senin için şehri keşfedebileceğin bir rehber oluşturduk. Gezi rehberimizde şehir hakkında merak ettiğin tüm bilgileri bulabilirsin.
Kilis Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yüzölçümü 1.521 km2 olan Kilis, en rahat ve kolay gezilebilecek şehirlerden biri. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan şehir, Türkiye’nin sınır hattında bulunuyor. Milattan öncesinden bu yana iskan gören şehir, Hititlerden Perslere birçok medeniyetten izler taşıyor. Tarihi bazı yapı ve bölgelerin yanında tabiat parkı ile ziyaretçilerine doğayla kucaklaşabilme imkanı da sunuyor. Üstelik küçük bir alanı kaplayan şehirde vaktini yola harcaman gerekmez; gezilecek yerlere kısa sürede ulaşabilir, şehir turunu birkaç günde bitirebilirsin.
Kilis’in Doğal Güzellikleri
Kilis’in Afrin Çayı’nın suladığı toprakları, doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Olanakların iyi değerlendirildiği şehirde, tabiat parkı ve mesire alanları da yer alıyor. Bunların en popüleri Söğütlüdere İlçesi’nde bulunan yapay göl… Mesire alanına kurulu gölün yakınında piknik yapabilirsin. Piknik yapmak istemiyorsan göl kenarındaki kafe ve restoranlar sana uygun bir alternatif olabilir.
Eğer saksağan ve kırlangıç gibi kuşların mutluluk veren sesleri arasında bir doğa turu yapmak istersen Hisar Çamlığı Tabiat Parkı’nı ziyaret edebilirsin. Trekking parkurunun da bulunduğu tabiat parkı, doğaseverleri memnun edebilir.
Kilis’te Gezilecek Tarihi Yerler
Kilis, küçük bir şehir olmasına rağmen tarihi yapılarıyla seni şaşırtabilir. Tarihin tozlu kokusunu seviyorsan, günümüze kadar ayakta kalmış yapıları mutlaka görmelisin.
Kilis’te gezilecek yerler arasında; Oylum Höyük, Ravanda Kalesi, Kilis Evleri, Kilis Müzesi, Mevlevihane, Kilis Sinagogu, Şeyh Halil Camii ve Hoca Hamamı bulunuyor. Kilis’in tarihi yapıları ve görülmeye değer bölgeleriyle ilgi çekici bir gezi rotası oluşturabilir, böylece şehri tam anlamıyla keşfedebilirsin.
Kilis’e Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz ikliminin hakim olduğu Kilis’in yazları sıcak ve kurak geçer. Sıcaktan bunalmadan gezmek istiyorsan Kilis’e gitmek için kavurucu sıcakların olmadığı ayları tercih edebilirsin. Böylece sıcak havanın engeli olmadan şehrin sokaklarında rahatça yürüyerek kaybolabilir, dilediğin restoranda yöresel lezzetleri tatmak için gezine kısa bir mola verebilirsin.
Kilis’e Nasıl Gidilir?
Havalimanı bulunmayan Kilis’e ulaşmak için karayolunu tercih edebilirsin. Karayolu için özel arabanı ya da birçok ilden kalkan şehirler arası otobüsleri kullanabilirsin. İstanbul’dan Kilis’e kadar uzanan 1.174 km’lik yol 12 saat sürüyor. Ankara’dan ise 745 km’lik yolu 8 saatte gelebilirsin.
Kilis’e gelirken yol süresini azaltmak istiyorsan Gaziantep Havalimanı işine yarayabilir. Gaziantep Havalimanı ile Kilis merkez arasındaki yol yalnızca 47 km. 40 dakikalık bir sürede havalimanından Kilis merkeze kolayca ulaşabilirsin.
Kilis’te Nerede Kalınır?
Kilis’te görülmeye değer yerleri ziyaret etmek ve ünlü restoranlara gitmek için konaklama tercihin şehir merkezinden yana olmalı. Kent merkezinde bulunan oteller, şehrin her yerine kolay ulaşım imkanlarıyla beklentini karşılayabilir.
Gezini planlamadan önce otelini seçip yer ayırtmanı öneririz. Kilis otellerine kolay ve güvenli yoldan ulaşmanın yolu ETS’den geçiyor.
Kilis Yemekleri Nelerdir?
Şehre geliyorsan mutlaka aklına “Kilis’te ne yenir?” sorusu gelmiştir. Kilis yemeklerinin en ünlüsü hiç kuşkusuz Kilis Tava. Elbette sadece bu kadarla sınırlı değil; Kilis yemekleri arasında lebeniye çorbası, ekşili malhıta, kilis öccesi, mıkla, şıhıl mahşi, teşbüre, kübbülmüşviyye, patlıcan silkme ve daha nicesi bulunuyor. Birbirinden leziz yöresel yemekler Kilis restoranlarında seni bekliyor.
Kilis’ten Ne Hediye Alınır?
Sevdiklerini düşünen birçok gezgin her gittiği şehrin ünlü ürünlerini satın alır. Sen de “Kilis’ten ne alınır?” diye soruyorsan doğru yerdesin. Yemekleriyle ünlü olan şehirde yemeklerine lezzet katacak doğal ürünler alabilirsin. Bunlar arasında zahter ve kuru nane gibi lezzeti yöreye has olan baharatlar, kurutulmuş sebzeler ve domates salçası var. Kendine ya da kahve sever bir dostuna menengiç kahvesi almayı da unutma.