Koyu Mod Açık Mod
Koyu Mod Açık Mod

Türkiye’de En Çok Bilinen Tırmanış Rotaları

Sınırları zorlamayı sevenlerin sporu olan tırmanış, Türkiye’nin birçok noktasında yapılıyor. Tırmanış rotalarının sunduğu eşsiz manzarayı sadece hedefe ulaşanlar görüyor. O eşsiz anlara şahit olmak ve dik yamaçlara meydan okumak isteyenler için en çok bilinen tırmanış rotalarını bir araya getirdik.

Türkiye’de Tırmanış Yapılan Bölgeler

Kararlılık ve azimle ilerleyen bir süreç ve hedefe ulaşıldığında başarının verdiği müthiş haz! İnsanın kendisiyle bir dayanıklılık yarışına girdiği en ekstrem sporlardan biri olan tırmanıştan bahsediyoruz. Gözünü yükseklere diken ve engel tanımayanların sporu olan tırmanış, dik bir yerde yukarıya ulaşmak için eller ve ayakların kullanıldığı bir spor dalı. Daha içselleştirmek gerekirse bu spor; motivasyon ve azmin körüklediği güçle daha yukarıya ulaşma arzusu ya da görkemli dağlara meydan okuma cesareti olarak da tanımlanabilir. Peki, nerede tırmanış yapılabilir ve Türkiye’deki tırmanış noktaları nerelerdir?

1-Ballıkayalar – Kocaeli

Ballıkayalar Kanyonu, tırmanışa gönül verenler için adeta bir okul. Kireç taşından oluşan kanyonda birbirinden farklı zorluk derecelerine sahip 100’den fazla tırmanış alanı bulunuyor. Özellikle tırmanışa yeni başlayanların favorisi olan bölgede her zorluk derecesini sırasıyla deneyebilir, kendini test edebilirsin. Tırmanışı ilk kez deneyimliyorsan dik yamaçlar sana büyük görünebilir, o anda tek yapman gereken ilk adımı atmak. Ayağını yerden kestiğin o ilk an gücünü keşfedeceksin.

2-Kaçkarlar – Rize

Manzara açısından bakıldığında en güzel tırmanış yerlerinden biri Kaçkarlar. Böyle desek de Kaçkar Dağları’nın güzelliği seni kandırmasın, burası aynı zamanda en zorlu tırmanış rotalarına sahip bir bölge. Buzul tırmanışı da yapılabilen bölgede Altıparmak ve Kavrun gibi ünlü tepelere farklı rotalardan ulaşılabiliyor. Görkemli dağlar, dayanıklılık sınavını geçip en tepeye ulaşanları muhteşem bir manzara ile ödüllendiriyor.

3-Kaynaklar – İzmir

Kaynaklar, 200’den fazla tırmanış rotasıyla sporcular için adeta bir tırmanış cenneti! Üstelik her rotada farklı zevklere hitap eden tırmanış alanları bulunuyor. Medeniyetten çok uzaktaymış gibi bir his veren bölge, maceracı ruhunu körükleyecek manzaralar sunuyor. Amatör ve profesyonel birçok tırmanış sevdalısı burada buluşuyor. Doğa aşıkları için bölgede konaklanabilecek kamp alanları da mevcut.

4-Narlıdere – Bursa

Narlıdere, şehre olan yakınlığıyla sıkça tercih edilen tırmanış rotaları arasında yer alıyor. Kireç taşı oluşumundan meydana gelen dev kayalıklar, tırmanışçıların başarma arzusunu alevlendiriyor. Tırmanış rotaları üzerinde küçük sürprizler de var. Dik yamaçlarda bulunan küçük mağara ve yarıklar, durup dinlenilebilecek bir sığınak gibi tırmanışçıların karşısına çıkıyor.

5-Geyikbayırı – Antalya

Sporun mevsimi olmaz; her mevsim tırmanış yapmak isteyenler için de bir önerimiz var. Antalya’daki Geyikbayırı Köyü, yerli ve yabancı sporcular için harika bir tırmanış rotası sunuyor. Dik yamaçlarla çevrili tırmanış rotasında yükseğe çıkıldıkça manzara güzelleşiyor. Derin oyuk ve çatlaklar gözü zirvede olan tırmanışçılara güvenli bir basamak oluyor. Dağ ve ormanın buluştuğu muhteşem manzara, tırmanışa ayrı bir heyecan katıyor. Tırmanışı bitirdiğinde seni başarıya götüren azmin, görkemli dağlardan daha büyük olduğunu göreceksin.

6-Olimpos – Antalya

Olimpos, her seviyede tırmanışçı için bulunmaz bir yer. Bölgede 400’e yakın tırmanış rotası mevcut. Tırmanışa yeni başlayanlar için birçok rota sunan Olimpos’da kendini geliştirebilir ve iyi bir tırmanıcı olabilirsin. Dershane sektörü gibi kolay ve geliştirici tırmanış rotalarıyla sınırlarının farkına vararak daha zorlu rotalara hazırlık yapabilirsin. Bu benzersiz coğrafyada Likya Yolu gibi keşfetmeye değer güzel yerleri de mutlaka görmelisin.

7-Bafa Gölü – Muğla

Tırmanışın kolay gibi görünerek insanı kandıran ama aslında en zorlarından biri olan stilinde sıra. Kısa kaya tırmanışı denilen bu stil, Bafa Gölü’nün kıyılarında yapılıyor. Tırmanışçıların hedefi bu kez, göl çevresinde bir anda gökten düşmüş gibi duran dev kayalar oluyor. Burada seni başarıya götürecek yakıt, sadece kendi gücün! Çünkü kayalara tırmanmak için çelik dübeller ve tırmanış kemeri kullanılmıyor. Yamaçlara göre kayalara bakınca yolun kısa gibi görülse de süreç belki de çok daha zor. Minicik çıkıntılara tutunmaya çalışırken ne demek istediğimizi anlayacaksın.

8-Uzundere – Erzurum

Buz kazmalarını hazırla, kuru kayalıklardan biraz uzaklaşıyoruz. Önümüzde bu kez buz şelaleleri var! Uzundere’de kış aylarında tırmanış yapabileceğin birçok buz şelalesi bulunuyor. 25 metre ile 300 metre arasında değişen uzunluklara sahip buz şelaleleri arasında meydan okumak istediğin yüksekliği kendin belirle. Unutma; yükseklik ne olursa olsun tek yapman gereken buz kazmalarını her çakışında bir sonraki adım için kendini motive etmek!

9-Karakaya – Eskişehir

Eskişehir’de yer alan Karakaya Tırmanış Alanı, granit yapıdaki kayalıklarıyla tırmanışa oldukça müsait. Dik ve zorlu alanları geçtikten sonra ortaya çıkan dev yarıklar, tırmanışta işine yarayabilir. Burada kendini tırmanış sporunda geliştirirken azim ve dayanıklılığını sınayabilirsin. Öğleden sonra gölgede kalan tırmanış rotalarında daha rahat ilerlemek mümkün.

10-Aladağlar – Niğde, Kayseri, Adana

Ekstrem sporların tutkunu olanlar bilir ki; süreç de sonuç kadar keyifli! Aladağlar tam da süreçten keyif alabileceğin bir yer. Bu kızıl renkli dağlar arasında 150’den fazla tırmanış rotası bulunuyor. Bölgenin yapısını oluşturan kireç ve konglomera taşları, tırmanışa ayrı bir keyif katıyor. Tırmanış rotalarına sahip olan Cımbar Kanyonu ve Emli Vadisi’nin muhteşem görselliğini izlerken hedefini unutma; her zaman yukarıyı, sonra daha da yukarıyı hedefle! En tepeye ulaştığında sadece senin gibi dayanıklı ve azimli kişilerin görebileceği bir manzara ile karşılaşacaksın.

Tırmanış Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Tırmanış yapmadan önce bilmen gerekenleri öğrendiğinde bu spordan daha çok keyif alabilirsin. Senin için tırmanış hakkında merak edilenleri cevapladık.

Tırmanış Çeşitleri Nelerdir?

  • Top-rope
  • Lider tırmanış
  • Kaya tırmanışı
  • Geleneksel tırmanış

Kaya Tırmanışı Malzemeleri Nelerdir?

Kaya tırmanışı malzemelerinden en önemlileri kendi güvenliğinizi sağlayan ip, kask ve emniyet kemeridir. Bunun yanı sıra karabina, iniş aleti, çekiç, ekspres ve tırmanış tozu da kaya tırmanışı ekipmanları arasında yer alır.

Kaya Tırmanışı Eğitimi Nasıl Alınır?

Kaya tırmanışı eğitimi bu konuda yetkin bir bilgiye sahip olan sporculardan alınabilir. Eğitim için yapay tırmanış duvarları ya da başlangıç seviyesine uygun kaya tırmanışı rotaları tercih edilir. Eğitimde eksiksiz ekipmana sahip olunması kişinin güvenliği için oldukça önemli.

İrem Bayrak

İrem Bayrak

30 Eylül 1995’te İstanbul’da doğdu. Kocaeli Üniversitesi’nde Radyo TV Sinema okudu. Eğitim hayatında ve mezun olduktan sonra birkaç yıl televizyon haberciliği alanında haber editörlüğü yaptı. Daha sonra sosyal medya ve blog yazarlığı alanına yönelen yazarımız, şimdi Etstur’da içerik editörü olarak çalışıyor.

Önceki Yazı
Doğa ile iç içe tatil rotaları

Gerçek Dünyadan Kaçıp Doğanın Derinliklerine Dalmak İsteyenler İçin 5 Rota Önerisi

Sonraki Yazı
Gökçeada'da gezilecek yerler

Dünyanın İlk ve Tek Sakin Adası Gökçeada’da Gezilecek Yerler