
İpekyolu’nun biricik konaklama noktası, ne kadar böbürlense o kadar azdır denilecek, gökyüzünden magmaya kadar uzanan köklü tarihi, enfes yemekleri ve kültürüyle Gaziantep’te 1 gün geçirecek olsanız nerelere gidersiniz, neler yersiniz, neler yaparsınız’ı -meli, -malı ekleriyle okumanız gereken bir yazı hazırladık.
Sadece 24 saatte bu dünya harikası yerin tadını çıkarmak için rehber olduk, uzandık Gaziantep’e…
Biletinizi erkenden kestirin
Gaziantep’te geçireceğiniz o muhteşem gün için biletinizi birkaç ay öncesinden kampanyalı bir şekilde alın ki “Ne yani sadece 1 gün için bu kadar para ödenir mi?” diyerek bu güzel yeri görmekten vazgeçmeyin. Hatta size 1 günde Gaziantep gezisinin ilhamını bu bilet kampanyaları verecek. Gözünüz kulağınız açık olsun ki bu fırsatı kaçırmayın.
Ateşli bir şehir
Havaalanından indiğinizde evrenin kaynağının ateş olduğu konusunda Herakleitos’a hak vereceksiniz. Sıcak bir yer burası, korkmayın, yolunuza devam edin.
Güne katmerle başlayın
Tempolu bir 24 saat geçireceksiniz, ihtiyacınız olan enerjiyi Gaziantep’in meşhur katmerlerinden yiyerek depolayabilirsiniz. Şahinbey’de bulunan Katmerci Zekeriya Usta, Gaziantep’in en ünlü katmer durağı.
Gaziantep’in geçmişine yolculuk
Gaziantep’in tarihi, kültürel, sosyolojik ve etnografik özelliklerinin kronolojik bir sıralamayla sunulduğu Beyazhan Kent Müzesi’ni gezin ve ne kadar şahane bir yere geldiğinizi somut olarak da görmüş olun.
Zeugma Müzesi
Roma ve Antik döneme ait mozaikleri freskler ve eserlerle dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma’ya gidin, yıllar yıllar önce insanlar yaşadığı yerlere nasıl değer veriyorlarmış görün.
Et, kebap, kebap, et…
Direkt adresi veriyoruz, konuyu biliyorsunuz: Karşıyaka Mahallesi, Halil Usta.
Bir kahramanlık destanı
Gaziantep Kalesi’ndeki Kahramanlık Panoraması Müzesi’nde Kurtuluş Savaşı’nda verilmiş kahramanlık mücadelesine heykeller, resimler ve rölyefler aracılığıyla tanık olabilirsiniz.
Mevlevihane’ye gidiş
Meşhur Gaziantep avlularından birinde kesme taştan yapılma 3 katlı Gaziantep Mevlevihanesi mimarisiyle bile görülesi bir yer. Kuran el yazmaları, hat sanatı örnekleri, halılar, kilimler, Mevlevi dervişlerinin semah ve tasavvuf hareketlerinin maketlerle canlandırılmış hallerini burada görebilirsiniz.
Tahmis Kahvesi’nin 40 yıl hatırı kalacak
1635’ta kurulmuş Tahmis Kahvesi, Mevlevihane’nin hemen arkasında. Burada meşhur menengiç kahvesinden ve kekik çayından canlı müzik eşliğinde için, güzelleşin.
Alışverişsiz olmaz
Meşhur Bakırcılar Çarşısı’nda kendinizi kaybetmemek için gözünüz saatinizde dolaşın ve sonrasında Tarihi Elmacı Pazarı’na gidin. Kurutulmuş patlıcan, biber, zahter ve döndüğünüzde arkadaşlarınıza verdiğinizde size saygıyla bakacakları menengiç kahvesi gibi Gaziantep’e özgü tatları burada bulacaksınız. Sedef kakmaların bulunduğu Zincirli Bedesten ise başka bir geleneksel alışveriş durağı.

Akşam yemeği zamanı
1887 yılından beri hizmet veren İmam Çağdaş, Gaziantep’teki en leziz lahmacunu yiyeceğiniz yer olarak ünlü. Gaziantep’teki en leziz lahmacun dedik, buradaki her yerin leziz lahmacunlar ve kebaplar yaptığını düşünürseniz İmam Çağdaş’ı gerektiği gibi gözünüzde ve midenizde büyütebilirsiniz.
N’aber fıstık?
Gaziantep’e gelip baklava ve fıstık almadan dönerseniz size şüpheyle bakarlar. Koçak’a gidip paketlere sarılabilirsiniz.
Gaziantep gezginlerine önemli not: Sadece 1 gününüz var, diyetim bozuldu falan demeden, doya doya bu enfes tatların hepsine bakın. Döndüğünüzde diyetinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.