Bir yolculuğa çıktığımızda hem yola hem vardığımız yere hem de yoldaki kendimizin yeni yeni hallerine şahitlik ederiz. Fark etmesek bile her yolculuğun bizi değiştiren bir tarafı vardır. İşte o yüzden, yol da yolculuk da her an yepyeni maceralara gebe ve hayat sürprizlerle dolu.

Tabii bir de planlı maceralar var, yolculuğa renk katan! Kaş’ta dalış, Fırtına Deresi’nde rafting, Fethiye’de yamaç paraşütü… Ne dersin? Daha yola bile çıkmadan hayalini kurup heyecanla planladığımız maceralar… Her biri öyle güzel öyle heyecanlı deneyimler ki cesaret edip de atılacağın bu maceraların ardından sen artık eski sen olamayacaksın.

Tüm bu heyecan senin de kanını kaynatıyorsa seçimini yap bakalım, senin maceran hangisi?

1. Dalış

Su altı dünyasının gizemi sana da çekici geliyor mu? Belgesellerde gördüğümüz ve uzaydan gelmiş olmalı diyerek izlediğimiz şaşırtıcı canlılar, su altındaki renkli dünya, çeşitli oluşumlar, farklı balıklar, deniz kaplumbağaları… Hepsi öyle büyüleyici ki! Tabii ki amatör bir dalışta görebileceklerimiz, daldığımız yerin su altı yapısına göre değişebilir ancak yine de suyun altında olmak, oradaki dünyayı izlemek ve buraların yerlisi olan bir canlı ile bağ kurduğunu düşünmek bile heyecan verici.

Oksijen tüpü ile dalış (scuba diving), su altında nefes almak için kullanılan özel donanımlar sayesinde biz amatörlerin de rahatlıkla dalabilmesine olanak sağlıyor. Dalış turlarında önce kısa bir teorik eğitim veriliyor. Suyun altında derdini anlatabileceğin yeni bir dil öğrenmeye hazır ol ve ardından bırak kendini suyun derinlerine!

Peki, dalmak için nerelere gitmeli? İlk aklıma gelen yer tabii ki Kaş! En az bir kez burada dalış yapmış bir arkadaşın varsa, “Kaş’ta dalış deneyimini mutlaka yaşamalısın!” cümlesini sen de duymuşsundur. Kaş’ta dalış yapılacak yerler oldukça fazla. Kanyon (Dimitri Batığı), Dakota Uçak Batığı, Uçan Balık, Besmi Adası, Oasis, Kovanlı Adası, Deve Taşı, Sarıot ve Neptün gibi 35 farklı dalış noktası olduğu söyleniyor.

Farklı yerler arıyorsan Türkiye’nin en güzel dalış noktaları arasında; Fethiye – Akvaryum Koyu ve Afkule, Çeşme – Fener Mağarası, Bodrum – Delikli Mağara, Orak Adası ve Büyük Resif, Kalkan – Sakarya Batığı, Saros Körfezi – Minnoş Adası, Ayvalık – Deli Mehmet ve İlyosta sayılabilir.

2. Rafting

İngilizcede “sal” anlamına gelen “raft” sözcüğünden türeyen bir spor terimi olan rafting, azgın ırmak sularında sal, kano, motorsuz tekne gibi bir araçla kürek çekerek yol almak olarak tanımlanıyor. Ekstrem su sporlarının en popülerlerinden biri olan rafting, hızla akan sularda devrilmeden yol almak için sağlam bir mücadele gerektiriyor.

Amatör ruhunu, adrenalin tutkusu ile beslemeye hazır ol! Rafting botundaki ekip ruhu ve suya karşı kürek çekme çabası hem heyecanlı hem de oldukça eğlenceli. Türkiye’de rafting yapılacak yerlerin başında dünyanın debisi en yüksek nehirlerinden Çoruh Nehri (Artvin), Fırtına Deresi (Rize), Munzur Çayı (Tunceli), Melen Çayı (Düzce), Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndaki Köprüçay (Antalya) ve Dalaman Çayı sayılabilir.

3. Zipline

Emniyet kemerimizi giyip yüksek bir yerden alçak bir yere doğru çelik halat vasıtası ile kaydığımız heyecanlı ve eğlenceli bir aktivite, zipline. Kaytel adıyla da biliniyor. Zipline hattının hızı genelde eğimle doğru orantılı. Hattın sonundaki yaylı fren sistemi durmamızı sağlıyor ve parkuru güvenle tamamlıyoruz. Zipline hattının yüksekliği bazılarımızda fazlaca adrenaline sebep olsa da güzel bir manzaranın içinden akıp geçme hissi harika!

Uçmayı merak etmeyen var mı? Özgürce uçma hissine biraz olsun yaklaşmak için deneyebileceğin alternatif aktivitelerden biri de kesinlikle zipline. Türkiye’nin en uzun zipline hattı, Ilgaz zipline olarak biliniyor. Buradaki hat, 25 m yüksekliğe ve 530 m uzunluğa sahip.

Türkiye’de zipline yapılan yerler arasında; Ayder Yaylası (Rize), Ilgaz Dağı (Çankırı), Göynük Kanyonu (Antalya), Masalköy Macera Park (Maşukiye), Tortum Gölü (Erzurum), Kaş (Antalya), Borçka Barajı (Artvin) sayılabilir. İstanbul zipline parkurları da şehir içinde keyifli anlar yaşatıyor. İstanbul’da bu deneyim için Xtrem Adventures, Forest Kemerburgaz ve Çekmeköy’de yer alan Forestanbul Doğa Macera Parkı seni bekliyor.

4. Yamaç Paraşütü

Özgürlük, heyecan, adrenalin… Yamaç paraşütü ile kendini boşluğa bırakmadan önce attığın o birkaç adımın heyecanı başka hiçbir şeyde yok! TDK yamaç paraşütünü şöyle tanımlıyor: “Rüzgarın yardımıyla yüksek tepe veya yar başlarından boşluğa uçurulmak üzere yapılan paraşüt, parapent.”

Bu sporu yapmak için profesyonel olmana gerek yok. Çünkü lisanslı pilotlar eşliğinde havada süzülmek de mümkün. Tandem paragliding adı da verilen bu uçuşlara dahil olacağın yerdeki pilotların profesyonel olmalarına mutlaka dikkat et. Kendini söz konusu yüksek tepelerden boşluğa, rüzgarın kucağına bıraktığında, anı yaşamayı ve kuş bakışı göreceğin manzaranın tadını çıkarmayı unutma.

Peki, Türkiye’de yamaç paraşütü nerede yapılır? Türkiye’de ilk yamaç paraşütü yapılan yer Fethiye, Babadağ olarak biliniyor. Yaklaşık 2000 m yükseklikten gökyüzüne karışırken enfes bir Ölüdeniz manzarası seni bekliyor olacak. Kayseri Ali Dağı da yamaç paraşütüne müsait. İstanbul’a yakın bir rota tercih edecekler için Uçmakdere, Tekirdağ yamaç paraşütü için güzel bir atmosfer sunuyor.

Ayrıca; Munzur Dağları (Erzincan), Asas Tepesi (Kaş), Çökelez Dağı, Dinamit Tepesi (Denizli), Nemrut Dağı (Adıyaman), Bozdağ Yaylası (İzmir), Çatalca, Ormanlı (İstanbul), Uzungöl (Trabzon) ve Olimpos Tahtalı Dağı’ndan yamaç paraşütü uçuşları gerçekleştirilebiliyor.

Çağla Açıkgöz Köhserli

Yorumlar