
Topkapı Sarayı, “Dünyanın En Güzel Sarayı” seçildi!
Schönbrunn, Buckingham Sarayı , Elhamra ve Neuschwanstein gibi dünyaca ünlü saraylar arasından altın oran değerlerine uygun güzelliği ile öne çıkan Topkapı Sarayı, zirvedeki yerini alarak hepimizi mutlu etmeyi başardı. Peki, Topkapı Sarayı’nın ardından listede hangi saraylar yer aldı? İşte dünyanın en güzel sarayları!
İhtişamları ile bulundukları şehrin en ilgi çeken yerlerinden biri olmayı başaran saraylar, birbirinden farklı mimari tarzları ile öne çıkıyor. Merkezi Londra’da bulunan Money.co.uk sitesi tarafından yapılan araştırmada, bilimsel olarak altın oran göz önüne alınmış ve birbirinden etkileyici dünya sarayları arasından en güzelleri seçilmiş. Listede Japonya’dan Almanya’ya kadar dünyanın en gözde noktalarından önemli saraylar yer alıyor.
Topkapı Sarayı, Türkiye
İstanbul’un gezilecek tarihi yerleri arasında öne çıkan Topkapı Sarayı, Sarayburnu mevkiinde bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılmış olan saray, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor ve günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi olarak görülebiliyor.
Yüzlerce yıla uzanan tarihi ile Osmanlı zamanlarına ışık tutan Topkapı Sarayı, 80 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Topkapı Sarayı’nın bölümleri arasında öne çıkanlar; Adalet Kulesi, Kutsal Emanetler, Saray Mutfakları, Harem, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Aya İrini Kilisesi, Arz Odası, III. Ahmed Kütüphanesi, IV. Avlu ve Bağdat Köşkü olarak sayılabilir.
Mysore Sarayı, Hindistan
Resmi olarak Mysuru Sarayı olarak da bilinen Mysore Sarayı, Hindistan’ın Karnataka eyaletinin üçüncü en büyük kenti Maisur’da (Mysuru) yer alıyor. Bu kent, saraylar şehri olarak da biliniyor. Tarihi bir saray ve kraliyet ikametgahı olan Mysore Sarayı’nın yapımına 1897 senesinde başlanmış ve 1912 senesine gelindiğinde saray kapılarını açmış. Hint-Sarazen mimarisinin güzel bir örneği olan sarayın mimarı Henry Irwin.
Tüm etkileyiciliği ile Hindistan’ın en ünlü turistik yerlerinden biri olan Mysore Sarayı, geniş bahçesi ve karakteristik mermer kubbeleri ile mutlaka görülmesi gereken bir değer. Sarayın merkezi kemerinin üstünde yer alan; filleriyle birlikte zenginlik, refah, servet ve bolluk simgesi olan tanrıça Gajalakshmi’nin heykeli oldukça dikkat çekici.
Yasak Şehir, Çin
Çin’de, Pekin şehrinin ortasında bulunan Yasak Şehir, gösterişli imparatorluk bahçeleri ve tapınaklarla çevrili bir atmosferde büyüleyici bir manzara sunuyor. 720 bin metrekarelik alana yayılan Yasak Şehir, 980 bina ve 8.886 odadan oluşuyor. Tarihi boyunca Çin imparatorlarının evi olarak hizmet eden yapı, Çin hükümetinin tören ve siyasi merkeziydi.
1987 senesinde UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak tescillenen Yasak Şehir’in mimarı Kuai Xiang. Ming Hanedanı’nından Çing Hanedanı’nın sonuna kadar kullanılmış olan Çin imparatorluk sarayı, dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillenmiş. Günün birinde herkes Saray Müzesi’ni görmeli.
Schönbrunn Sarayı, Avusturya
Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri Viyana’da bulunan Schönbrunn Sarayı, dünyanın en güzel saraylarından bir diğeri. Avusturya’nın en önemli mimari, kültürel ve tarihi yerlerinden biri olarak görülen saray, 300 yılı aşkın tarihi ile dikkat çekiyor. Burası, Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayı olarak kullanılıyor.
Schönbrunn Sarayı ve Bahçesi, 1996 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Saray, etkileyici Barok mimarisinin yanı sıra 1744-1749 yılları arasında İmparatoriçe Maria Theresa tarafından düzenlenen bahçesiyle de göz dolduruyor. Schönbrunn Sarayı, Viyana’da gezilecek yerlerin başında geliyor.
Neuschwanstein Şatosu, Almanya
Bavyera’nın güneybatısındaki engebeli bir tepede, dik bir yamaca kurulu olan Neuschwanstein Şatosu, Füssen’in yeşil kasabası Hohenschwangau’da bulunuyor. Neo Romantizm mimari stiline sahip şatonun, 19. yüzyılda ünlü Alman Kralı 2. Maximillian’ın oğlu Kral 2. Ludwig tarafından yaptırıldığı biliniyor. Şatonun büyüleyen atmosferi ve muhteşem manzarası mutlaka görülmeli.
Peri masallarındaki şatolara benzeyen Neuschwanstein Şatosu’nun, Disney’in ünlü hikayesi Uyuyan Güzel’e ilham olduğunu bilmeyen yoktur. Kendini bir masalın içinde hissetmek istiyorsan, bu şato kesinlikle doğru adres!
Tokyo İmparatorluk Sarayı, Japonya
Japonya İmparatoru’nun resmi ikametgâhı olan Tokyo İmparatorluk Sarayı, Tokyo’nun Chiyoda semtinde yer alıyor. Geniş bir park içinde yer alan saray, ana sarayın da dahil olduğu çok sayıda binadan oluşuyor. Saray alanı dahilinde imparatorluk ailesi konutları, idari ofisler, arşiv ve müze de yer alıyor.
Chambord Şatosu, Fransa
Kendine özgü Fransız Rönesans mimarisi nedeniyle dünyanın en tanınmış şatolarından biri olan Chambord Şatosu, Loire bölgesinin en büyük şatosu olarak dikkat çekiyor. Chambord Sarayı olarak da bilinen bu görkemli saray, Blois şehrinin 15 km doğusunda yer alıyor.
Chambord Şatosu’nun 16. yüzyılın 2. yarısında, Kral I. François’ın av köşkü olarak inşa dildiği biliniyor. 6 yüksek kulesi, 426 odası, 365 zarif bacası ve 77 adet merdiveni olan bu büyük sarayın duvarlarının örülmesi 15 yıl, tüm inşaatın tamamlanması ise 25 yıl sürmüş. Chambord Şatosu, 1981’den beri Dünya Miras Listesi’ndeki yerini koruyor.
Papalık Sarayı, Fransa
Papalık Sarayı (Palais des Papes), Fransa’nın Avignon kentinde yer alıyor. Avignon, 14. yüzyılda papalık merkezi olarak öne çıkıyordu. Papalık Sarayı ise şehrin en ikonik yapılarından biriydi. Bu tarihi saray, Avrupa’da Orta Çağ’dan kalma en büyük gotik yapılardan biri olarak görülüyor.
Papalık Sarayı ve Avignon’un tarihi merkezi, 1995 senesinden bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Papalık Vatikan’a taşınınca Palais des Papes, yazlık saray olarak kullanılmaya başlanmış. Sarayın terasından muhteşem şehir manzarası izlenebiliyor.
Kensington Sarayı, İngiltere
17. yüzyıldan beri İngiliz Kraliyet Ailesi’ne ev sahipliği yapan Kensington Sarayı, Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da bulunuyor. Şu anda Cambridge, Gloucester ve Kent Dükü ve Düşesleri’nin resmi Londra konutu burası. Saray, her yıl İngilizler ve turistler arasında popüler bir cazibe merkezi olmayı başarıyor.
Jakoben tarzı mimariye sahip olan Kensington Sarayı’nın mimarları Christopher Wren ve Nicholas Hawksmoor. Sarayın kapıları 1605 senesinden bu yana açık.
Büyük Saray, Tayland
The Grand Palace olarak da anılan Büyük Saray, Tayland’ın başkenti Bangkok’un merkezinde konumlanıyor. Bir kraliyet sarayı kompleksi olan Büyük Saray, 1782 senesinden bu yana resmi olarak Siam Krallığı’nın ev sahipliğini yapıyor.
Tayland’da bulunan en kutsal ve önemli tapınaklardan Wat Phra Kaew, Bangkok’un tarihi merkezindeki Büyük Saray bünyesinde yer alıyor. Saray, dikkat çeken mimarisi ve incelikli işçiliği ile Tayland’da görülecek yerlerin başında geliyor.