
Türkiye’nin en ünlü yemeklerini ait oldukları kültür ile iç içe olacağımız bir ortamda tatma fikri oldukça cezbedici. Hem gezip görüp hem yöresel lezzetlerin tadına bakmak için bir gezi ve yemek programı sunmaya ya da yetkin bir gurme olmaya gerek yok. Merakını ve iştahını yanına al yeter, sen doğuştan gurmesin!
Çoğu zaman seyahatlerin en renkli anlarıdır yemek yeme zamanları. Sadece sosyalleşmek için bile yeni restoranlar ve yeni lezzetler keşfetmeyi seven insanlar olarak, seyahatlerimizi planlarken de gideceğimiz şehirde ne yenir, nerede yenir gibi başlıkları incelikle araştırdığımız bir gerçek. Üstelik sonunda damak çatlatan lezzetler varsa, araştırma yapmak hiç olmadığı kadar eğlenceli…
Hazırsan lezzet peşinde yollara koyulabiliriz. Bu şehirlerin tadı damağında kalacak… Şimdiden afiyet olsun!
Gaziantep’te Yuvalama Çorbası ile Başlayalım!
Lezzet yolculuklarının Türkiye’deki ilk duraklarından biri olan Gaziantep, enfes mutfağının yanı sıra binlerce yıllık tarihin izlerini barındıran bir şehir olmasıyla da değer kazanıyor. Buradaki zengin kültüre tanık olmak ve Gaziantep’in yöresel yemeklerini tatmak, herkesin hayatında en az bir kere yaşaması gereken bir deneyim.
Biliyorum Gaziantep deyince akıllara şehrin meşhur baklavası geliyor ama biz şimdilik gelelim yuvalama çorbasına… Bu lezzet, kesinlikle Gaziantep’in meşhur yemekleri arasında ilk 3’e girer! İsmi çorba olabilir ama kendisi biraz zaman alan ve bolca emek isteyen bir ana yemek. O yüzden, yerken hakkını vererek yemek gerek.
Yanında şehriyeli pilavla servis edilen yuvalama çorbasının en uğraştırıcı kısmı kıyma, irmik ve pirinç ile yapılan köftelerin yuvarlanması. Sonra bu köfteler nohutla ve etle buluşuyor. Bu çorba genelde yoğurt kullanılarak yapılıyor. Tadını sevip evde kendin de yapmak istersen, arama motoruna Antep usulü yuvalama çorbası tarifi yazman yeterli. Gayet güzel açıklanmış tarifler bulunabiliyor.
Gaziantep’te Gezilecek Yerler
- Zeugma Mozaik Müzesi
- Şahinbey Savaş Müzesi
- Gaziantep’in tarihi camileri
- Bakırcılar Çarşısı ve Zincirli Bedesten
- Rumkale
Başka Ne Yiyelim?
- Beyran
- Patlıcan kebabı
- Nohut dürüm
- Antep katmeri
- Baklava
İzmir’de Kabak Çiçeği Dolmasının Tadına Bakalım!
Ege kıyılarının sevilen adreslerinden İzmir, pek çoğumuzun gönlünü çalabilmiş güzel bir şehir. Sıcakkanlı insanları, içimizi ısıtan tatil beldeleri, doğası, tarihi ve kendine has lezzetleri ile bu şehir oldukça davetkâr. Her anı dolu dolu geçecek bir seyahat hayal ediyorsan, İzmir iyi bir adres olacaktır.
İzmir’de ne yenir? Bu sorunun akıllara gelecek ilk cevabı kabak çiçeği dolması değildir belki ama böyle nadide bir lezzet kesinlikle öne çıkarılmalı. İzmir usulü zeytinyağlı kabak çiçeği dolması! Sadece İzmir’de değil, Ege mutfağının genelinde beğenilen bir tat.
Güneşten etkilenip yapraklarını kapatmamaları için sabahın ilk saatlerinde toplanan kabak çiçekleri, zarif güzelliklerinin ve tatlı renklerinin yanı sıra doldurulunca muhteşem bir lezzet haline geliyorlar. Kabak çiçeklerine zarar vermeden harçla doldurmak ustalık ve özen istiyor. Sen de bu dolmayı yerken kendisine özenle yaklaşmalısın!
İzmir’de Gezilecek Yerler
- İzmir Saat Kulesi
- Tarihi Asansör
- Alsancak Kordon Boyu
- Kemeraltı Çarşısı, Konak
- Alaçatı, Urla, Şirince
Başka Ne Yiyelim?
- Kumru
- Boyoz
- İzmir otları
- İzmir köfte
- Lokma ve bomba
Bursa’da Cantık ile Devam Edelim!
Adını daha çok tarihi değerleri ve şehre özgü lezzetleri ile andığımız Bursa, sayısız güzellikleri düşünüldüğünde aslında çok daha fazlasına sahip. Doğada olmak isteyenler de eğlence arayanlar da tarihin izinde yürümek isteyenler de bu şehirde aradığını bulabilir. Tabii gurme lezzetler peşinde koşanların da Bursa’nın meşhur yemekleri sayesinde şehirden mutlu bir şekilde ayrılacağı kesin.
Bursa’da İskender yenir! Evet, ama bundan daha fazlası da mümkün. Haydi, gelin Bursa’nın meşhur cantık pidesine hak ettiği değeri verelim. Pide ve çiğ börek arasında enfes bir tat. Üstü açık ve kenarları tombul olarak yapılan cantık, lezzetli bir hamura sahip. Ortasında da bol kuşbaşı ya da kıyma… Yanında ayran ile bu lezzet ikiye katlanıyor. Mutlaka denemelisin!
Bursa’da Gezilecek Yerler
- Koza Han
- Yeşil Cami ve Yeşil Türbe
- Cumalıkızık Köyü, Trilye, Mudanya
- Gölyazı, Ulubat Gölü
- Uludağ
Başka Ne Yiyelim?
- İskender kebap
- Pideli köfte, İnegöl köfte
- Cevizli lokum
- Kestane şekeri
- Tahinli pide
Trabzon’da Hamsiköy Sütlacı ile Tatlı bir Kapanış Yapalım!
Karadeniz turlarının sevilen duraklarından Trabzon, muhteşem bir doğaya sahip. Yemyeşil yaylaların ötesinde şehrin kendine has kültürü ve tarihi değerleri de düşünüldüğünde, Trabzon’da yapılacak şeyler öyle çok ki! Tabii ki bu listenin ilk sıralarında Karadeniz mutfağının ve Trabzon’un meşhur yemeklerini tanımak ve tatmak geliyor.
Bir yandan buradaki yöresel lezzetlerin tadına bakıp bir yandan “Kuymak mı mıhlama mı?” sorunsalına çözüm ararken keyifli sohbetlere ortak olacağın kesin. Günün sonunda güzelce demlenmiş bir çayın yanında iyi bir tatlı yiyeyim dersen, meşhur Trabzon Hamsiköy sütlacını mutlaka denemelisin.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği kıvamını sadece pirinçten alıyor olmasıymış. Kısa süreli bir fırınlamanın ardından üzerinde bol bol fındıkla önüne gelen bu sütlaçtan ilk kaşığı aldığın o anı zihninde ölümsüzleştirmeyi unutma!
Trabzon’da Gezilecek Yerler
- Sümela Manastırı
- Trabzon Ayasofya Müzesi
- Atatürk Köşkü
- Uzungöl, Karester Yaylası
- Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
Başka Ne Yiyelim?
- Trabzon pidesi
- Kuymak
- Turşu kavurması
- Hamsili pilav ve hamsi kuşu
- Laz böreği