Başkent Ankara’nın sakin sokakları ve modern yapıları arasına gizlenmiş tarihi bir hazineyi keşfetmeye hazır mısın? Binlerce yıl öncesine ait kalıntılarıyla büyüleyici bir geçmişe ev sahipliği yapan Gordion Antik Kenti’ne dair gezi notlarımızı senin için bir araya getirdik!

Kral Midas’tan Büyük İskender’e kadar tarihin birbirinden önemli isimlerini ağırlayan Gordion Antik Kenti, ülkemizin başkentinde geçmişi aydınlatıyor. Birçok büyük uygarlığın başkenti olarak gelişimini yıllarca sürdüren Gordion, gezginler, turistler ve tarih meraklıları için daima ilgi çekici bir gezi rotası olmayı başarıyor. Daha fazlasını öğrenmeye hazır mısın? Hadi, Gordion Antik Kenti hakkında her şeyi keşfetmek için yola koyulalım!

Gordion Antik Kenti Nerede?

Gordion Antik Kenti Ankara sınırları içinde yer alıyor. Sakarya Nehri ve Porsuk Çayı’nın birleştiği noktanın hemen yukarısına kurulmuş olan bu antik kent, Ankara şehir merkezine 94 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Polatlı ilçesinin 29 kilometre kuzeybatısında yer alan Gordion Antik Kenti, ilçeye ait olan Yassıhöyük Mahallesi’nin sınırları içerisinde yer alıyor.

Gordion Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Gordion Antik Kenti’ne gitmek için Polatlı ilçesinden Yassıhöyük dolmuşlarına binmek gerekiyor. Eğer antik kente özel aracınla şehir dışından ulaşmak istiyorsan, Ankara-Eskişehir kara yolu istikametini takip edip Polatlı’yı geçtikten sonra yolun sağında kalan tabelayı izleyerek Gordion Antik Kenti’ne varabilirsin.

Gordion Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır?

Gordion, Anadolu’nun ana yollarının kavşağında, ırmak ve diğer su kaynaklarının yakınında, tarım ve hayvancılığa elverişli bir arazi üzerinde yer alıyor. Yani Gordion’un, dönemin uygarlıkları için yaşamaya elverişli bir bölgede olmasından dolayı kent halini aldığı aşikar. Yapılan kazılara göre Gordion’un ilk olarak Hitit egemenliğinde inşa edildiği düşünülüyor. Hitit Uygarlığı yıkıldıktan sonra bölgede Frigler hüküm sürmeye başlamış. Gordion da Frigya’nın başkenti olarak zaman içinde büyüyüp gelişmiş.

Gordion Antik Kenti’nin Efsanesi Nedir?

Gordion Antik Kenti, geçmişten günümüze tüm dünyada anlatılagelen efsanevi bir hikayeye ev sahipliği yapıyor. Hikaye Frigyalıların ayaklanmalar karşısında çaresiz kalınca bir kahine başvurmasına dayanıyor. Anlatıya göre kahin, tapınağın önünden at arabasıyla geçen ilk kişinin ülkeyi kurtaracağını söylemiş. Tapınağın önünden geçen ilk kişi ise çiftçi Gordios olmuş. Halk da kahinin sözüne uyarak Gordios’u kral ilan etmiş (bu arada Gordion, dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle bilinen eşek kulaklı efsanevi Frigya kralı Midas’ın da babası olarak biliniyor).

Krallık unvanının kendisine bahşedilmesi karşısında Gordios, at arabasını tapınağa bir armağan olarak sunmuş ve arabaya kuvvetli bir düğüm atmış. Hiç kimsenin çözemediği bu güçlü boğuma da Gordion Düğümü adı verilmiş ve bunu çözecek kişinin dünyaya hükmedeceğine dair bir kehanet ortaya çıkmış. Bir gün Büyük İskender Gordion’u fethetmek üzere bölgeye ayak basmış. Düğümün karşısına geçmiş ve çözmek için denemelerde bulunmuş. Sabrı tükenince düğümü bir kılıç darbesiyle kesip indirmiş. Bu tarihten itibaren İskender’in bu eylemi, yaratıcı ve keskin bir zekayla her sorunun aşılabileceğini simgeler olmuş.

Gordion Antik Kenti Ne Zaman Keşfedildi?

UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Gordion Antik Kenti 19’uncu yüzyılda keşfedilmiş. Gordion Antik Kenti hakkındaki bilgiler bölgeye ilk yerleşmenin MÖ 1100 ila 900 yılları arasında, yani Erken Demir Çağı’nda olduğunu gösteriyor. Bu kazılar sırasında bulunan 750’yi aşkın antik eşya, mozaik ve çakıl taşı bugün Yassıhöyük Köyü’nde bulunan Gordion Müzesi’nde sergileniyor.

Gordion Antik Kenti Nasıl Bulundu?

Anadolu tarihine ışık tutan ve Türkiye’nin en eski antik kentlerinden biri olarak kabul edilen Gordion Antik Kenti, 1890 yılında Bağdat Demiryolu’nun inşası sırasında bulunmuş. Kayıtlara göre bu tarihten itibaren Gordion Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar yapılmaya başlanmış. Gordion Antik Kenti’nde yapılan kazılarda Selçuklu dönemine ait kandil ve Sakarya Meydan Muharebesi’ne ait şarapnel parçaları da bulunmuş.

Gordion Antik Kenti’nin İçinde Neler Var?

Gordion Hititlerden Frigyalılara, Midas’tan Büyük İskender’e kadar uzanan eşsiz bir tarihe sahip. Dolayısıyla antik kent birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için Gordion’un içinde farklı zaman dilimlerine ait eşyalar mevcut. Şehrin kurucularından biri olan Gordios’un hayatına ait izler gibi mezarı da bu antik kentte bulunuyor. Antik kentin en önemli yapılarından biri sayılan Gordios’un mezar odası kesinlikle görülmeye değer. Gordion Antik Kenti etrafında birçok tümülüs de yer alıyor. Zaman içinde Gordion Antik Kenti’nde tarihi aydınlatacak daha pek çok kazının yapılması bekleniyor.

Gordion Antik Kenti Ne Zaman Gezilebilir?

Gordion Antik Kenti günümüzde ücretsiz olarak gezilebiliyor. Antik kentin kapısında herhangi bir görevli bulunmuyor ve günün her saati görülmesi mümkün oluyor. Ancak Gordion Müzesi’ne giriş ücretli. Bununla birlikte müzede 2023 Ekim ayı itibarıyla tüm sergi alanları tadilatta olduğu için ziyaret imkanı bulunmuyor.

Gordion Antik Kenti hakkında her şeyi bizzat gidip yerinde öğrenmek için ETS ile bir an önce Ankara otellerinde yerini ayırt ve yola koyul!

Yorumlar