Yalnız gezmeyi sevenler için İstanbul’un popüler müzelerinden oluşan bir seçki hazırladık, şimdiden keyifli bir gezi olsun!
İstanbul’da tek başına bir gezi günü düzenleyip de aktivite arayanlar için bir önerimiz var. Bu günü bir müze günü ilan etmeye ne dersin? Yalnız gezmeyi sevenler için İstanbul’un popüler müzelerinden oluşan bir seçki hazırladık, şimdiden keyifli bir gezi olsun!
Yerebatan Sarnıcı
Sarayın ve bölgede yaşayan insanların su ihtiyacını karşılamak üzere Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirildi. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından sarnıç, Topkapı Sarayı’nın su ihtiyacını karşılamaya devam etmiş. 9 bin 800 metrekarelik alan üzerinde konumlanan Yerebatan Sarnıcı, 100 bin ton su kapasitesine sahip. Sarnıç, oldukça farklı hissiyatlar uyandıran, kimine göre ürpertici kimine göre etkileyici bir atmosfere sahip. Geçtiğimiz yıl, içeride yer alan sütunlar güçlendirilerek restore edildi. “Self date” günleri için oldukça hoş bir alternatif sunuyor.
Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi
Dünyanın birçok farklı ülkesinde balmumu heykel müzeleri ile karşılaşabilirsin. Bunlardan bir tanesi ise İstanbul’da… İlk müze, yaklaşık 250 yıl önce Londra’da açılmış. 2016 yılında ise İstanbul Beyoğlu’nda Madame Tussauds’un 21. şubesi olarak açıldı. Bu müzede; Barış Manço’dan Rihanna’ya, Albert Einstein’dan Leonardo da Vinci’ye kadar çok sayıda ünlü ismin bal mumu heykellerini yakından görebilirsin. 140 kilogramlık kilden yapılan heykeller, 6 farklı işlemden geçiriliyor ve neredeyse asıllarıyla birebir aynı hala geliyor. Etkileyici kısım da tam olarak bu!
İstanbul Modern Sanat Müzesi
2004 yılında hizmete açılan ve Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi unvanını taşıyan İstanbul Modern Sanat Müzesi, Eczacıbaşı öncülüğünde İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından kuruldu. Resim, heykel, enstalasyon ve video gibi birçok farklı alandan eserlere ev sahipliği yapıyor. Uluslararası bağlamda; modern ve çağdaş sanat yapıtlarına, fotoğraf, tasarım, mimari ve yeni medya alanlarındaki yapıtları ziyaretçiler ile buluşturuyor.
Masumiyet Müzesi
Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi isimli romanından esinlenilerek oluşturulan müze, bu anlamda alanında tek ve 2014 yılında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görüldü. 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulan müzede, söz konusu romanın kahramanı Kemal Basmacı’nın aşık olduğu Füsun’un evinden topladığı eşyalar yer alıyor. Orhan Pamuk, müzenin ilk eşyalarını romanı yazmaya başlamadan önce toplamaya başladığını, romanı bu eşyalara bakarak yazdığını belirtti. Ayrıca kitabın içinde yer alan seksen üç bölüm, seksen üç kutuyla temsil edildi. Masumiyet Müzesi, mutlaka görmen gereken bir müze!
Oyuncak Müzesi
2005 yılında Sunay Akın tarafından kurulan Oyuncak Müzesi, alanındaki ilk müze unvanını taşıyor. İçinde 4 binden fazla nostaljik oyuncak bulunan müze, Sunay Akın’ın 20 yıl boyunca farklı ülkelerdeki açık artırmalardan aldığı oyuncaklarla kurulmuş. Hem çocukların hem de yetişkinlerin fazlasıyla keyif alacağı bir müze…
Pelit Çikolata Müzesi
Aklına gelebilecek her türlü yapı bu müzede çikolatadan yapılmış bir şekilde sergileniyor. Öyle ki; çikolatadan inşa edilmiş köyleri, ünlü isimlerin heykellerini, çikolata çeşmelerini ve tarihi yapıları burada görebilirsin. Pelit tarafından düzenlenen bu müzede, tüm imalat sürecine şahit olabilir ve Pelit’e ait bazı eski üretim malzemelerini inceleyebilirsin.
Karikatür ve Mizah Müzesi
Müze Gazhane yerleşkesinde yer alan Karikatür ve Mizah Müzesi, ülkemizdeki mizahın geçmişten bugüne uzanan yolculuğunu anlatıyor. Farklı dönemleri ve akımları görebileceğin bu müzede, Türkiye’de ve dünyada yayınlanan karikatür ve mizah dergileri, karikatürle ilgili kitap ve belgeler, özgün yapıtlar sergileniyor. Sergi alanında ise karikatür sergileri açılıyor.