Kalabalık şehir yaşamlarından, karmaşadan uzaklaşmak ve doğayla iç içe olacağın bir atmosferde daha minimal bir hayata başlamak fikri hayatının bir anında senin de içinden geçmiştir diye düşünüyoruz. Bağlantılı olarak bu yazıda, minimal ve doğal bir hayat dileyenlerin hayallerini süsleyen tiny house akımından bahsetmek istiyoruz.
“Bir küçük evim olsun; daha az yerim, daha bol huzurum olsun!” diyenlerdensen okumaya devam!
Tiny House Nedir?
Minimalist felsefenin yükselişte olduğu zamanlarda sadeliği ve doğallığı esas alarak ortaya çıkmış küçük ama kullanışlı yapılar, tiny house olarak anılıyor. Kimileri bu evleri mobil halde kullanıp dilediği yere eviyle gitmeyi tercih ederken kimileri de şehirden uzak ve doğaya yakın bir yaşam biçimi oluşturmak için bu küçük evlere yöneliyor.
Tiny house, küçük ev, mikro ev ya da tekerlekli ev olarak biliniyor. Belirli bir büyüklük sınırı olmasa da ihtiyaca göre 10 m² ve 30 m² arasında değişen genişliğe sahip alanlar sunan bu evlerde fonksiyonelliğe önem veriliyor. Yatak odasından mutfağa, oturma alanından banyoya her detayın dar bir alanda verimli bir şekilde kullanılması için dikkatli ve özenli bir tasarım süreci gerekiyor.
Tiny House Akımı Nasıl Başladı?
Kökeni 1970’li yılların Amerika’sına uzanan tiny house akımı, o dönemin tüketim konusundaki alışkanlıklarına gösterilen bir tepki olarak dikkat çekmeye başladı. Süreç içinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle popüler hale gelen akım, daha minimal hayatları ve tüketimden uzaklaşırken doğaya yakınlaşmayı savunuyordu. Bu tanımdan yola çıkıldığında görülüyor ki günümüzde dünyaya yayılmış durumda olan bu akım, sürdürülebilir yaşam biçimi sunmayı amaçlıyor.
Yaygın Tiny house hareketini başlatanın Amerikan asıllı mimar Sarah Susanka olduğu söyleniyor. Yazar, The Not So Big House (Çok Büyük Olmayan Ev) isimli kitabının yayınlanmasının ardından tiny house felsefesini öne çıkaran yaklaşımları ile bu konunun öncülerinden biri haline gelmiş.
Tiny House Özellikleri Nelerdir?
- Minimal, taşınabilir ve sürdürülebilir özelliklere sahiptirler.
- Yaşam içinde daha az tüketimi destekleyen huzurlu evlerdir.
- Hem az enerji harcadıkları için hem de yapımında kullanılan malzemeler sayesinde doğa dostudurlar.
- Tekerlekli bir römork üzerine monte edilebildiği gibi sabit seçenekler de sunar.
- Farklı boyutlarda ve farklı mimari detaylar ile inşa edilebilir.
- Ortalama 10-30 m² büyüklüğe sahip olan ve hareket ettirilebilen evlerdir.
- Temele gerek yoktur, kolaylıkla taşınabilir.
- Bungalov evler, ağaç evler, gezici evler, kamyon ve otobüslerin modifiye edilmesiyle oluşan karavan evler de tiny house kategorisinde sayılabilir.