
Doğu Karadeniz’in gözde şehirlerinden olan Rize, büyüleyici doğası, tertemiz havası ve enfes lezzetleri ile mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Bahar ve yaz aylarında yeşilin her tonuna tanık olabileceğiniz Rize, kış aylarında kartpostallara ilham verecek bir güzelliğe bürünüyor. Dört mevsim misafirlerine kucak açan şehir, yaylaları, şelaleleri ve kaleleri ile ziyaretçilerini bekliyor. Karadeniz’e yolunuz düşerse gezinizi bu şehre uğramadan sonlandırmayın!
Rize’ye seyahat planınız varsa bu yazımızı okuduktan sonra şehirde görmeniz gereken yerlerin detaylı bir listesini çıkarabilirsiniz.
İşte size Rize’de gezilecek yerler listesi;
Rize’de Gezilecek Tarihi Yerler
Benzersiz güzellikleri ile kendine hayran bırakan Rize’de, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi güzellikler de ön plana çıkıyor. Rize’nin kaleleri, evleri ve köprüleri görülmeye değer eserler arasında yer alıyor.
1.Kız Kalesi
Rize’nin Pazar ilçesinde sahilden 3 – 4 km mesafede kayalıklar üzerine kurulmuş olan Kız Kalesi, 13. veya 14. yüzyılda haberleşme amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Günümüzde fener olarak kullanılan kalenin duvar ve taş işçiliği dikkat çekiyor.

Kıyıdan biraz uzakta yükselen Kız Kalesi, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
2.Eski Rize Evleri
Eski Rize evlerinin mimarisi gerçekten görülmeye değer… Genel olarak 2 ya da 3 katlı olan evler, günümüzde koruma altına alınmış durumda.
3.Rize Kalesi
Orijinal halini koruyarak günümüze ulaşamayan Rize Kalesi’nden şehrin bir ucundan diğer ucuna kadar seyredebilmek için ideal bir noktada yer alıyor. Kaleden şehri izlerken bir yandan da enfes Rize çayının tadına bakabilirsiniz.
4.Mikron Köprüsü
Mikron Köprüsü, Fırtına Vadisi’nde yer alan tarihi köprülerden sadece biri… 30 metre uzunluğa ve 12 metre yüksekliğe sahip olan köprü, Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Bu tarihi köprüyü ve altında akan muhteşem dereyi mutlaka görmelisiniz.
5.Şenyuva Köprüsü
Şenyuva Köprüsü, Çamlıhemşin’de bulunan en eski köprü… Tek kemerli yapıya sahip olan köprünün eski adı Çinçiva… Fırtına Dersi üzerinde doğu-batı doğrultusunda uzanıyor. Çamlıhemşin’in yemyeşil doğası içinde yer alan köprü, Rize gezinizde uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor.

Rize, dağların arasından akan dereleri ile göz alıcı manzaralara ev sahipliği yapıyor.
6.Ciha Kalesi
Yeşilin her tonunun hakim olduğu benzersiz bir şehir olan Rize’de keşfedilmeyi bekleyen bir yer bulunuyor; Ciha Kalesi… Pazar ilçesi sınırlarında yer alan kalenin çevresi ağaçlarla çevrili. Burayı ilk keşfedenlerden olmak için gezilecekler listenize bu kaleyi eklemeyi unutmayın.
7.Hemşin Evleri
Taş malzeme kullanılarak yapılan Hemşin Evleri, genel olarak konak türünde… 3 katlı olan evlerin üst bölümleri ahşap işlemeli oluyor. Hemşin evlerini inşa eden ustalar yer seçiminden malzeme seçimine kadar her işle kendileri ilgileniyor. Korunması gereken bu evler, kültürel değere sahip.
8.Ziraat Çay Bahçesi
Rize çayının lezzetine varabilmek için Ziraat Çay Bahçesi’ne mutlaka uğramalısınız. Çayı demlik olarak söylemek de bir ayrıcalık… Rize’ye kadar gelip bu bahçede çay içmemek olmaz.
9.Zil Kalesi
Ormanlarla kaplı yemyeşil bir doğanın ortasında yükselen Zil Kale, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde görsel bir şölen sunuyor. Kalenin içinde; muhafız binası, şapel ve baş kulesi bulunuyor.

Yemyeşil ormanların içinde yükselen kaleden benzersiz bir manzaraya tanıklık edebilirsiniz.
Rize’de Gezilecek Tarihi Camiler
Yemyeşil ormanları ve yaylaları ile büyüleyici manzaralar sunan Rize, dört bir yanını saran çay bahçeleri ve sesiyle huzur veren dereleri ile insanı büyülüyor. Bu güzelliklerinin yanında göz alıcı mimarileriyle göz dolduran camileri de görülmeye değer nitelikte…
1.İslampaşa Camii
Rize şehir merkezinde yer alan İslampaşa Camii, şehrin tarihi değerleri arasında bulunuyor. Kurşunlu Camii olarak da adlandırılan caminin 1571 senesinde inşa edildiği biliniyor. Rize’de görülmesi gereken yerler listenize muhakkak ekleyin.
2.Şimşirli Köyü Camii
Rize’nin tarihi mekanlarından biri olan Şimşirli Köyü Camii, İkizdere ilçesinde yer alıyor. 1857’den günümüze kadar gelen cami, gerçekten görülmeye değer yapılardan…
3.Kıble Dağı Camii
Yeşilliklerin içinde yükselen Kıble Dağı Camii, yakın bölgelerden gelen ziyaretçilerin ilgi odağı halinde.
4.Büyük Gülbahar Sultan Camii
Büyük Gülbahar Sultan Camii, şehir merkezinde bulunuyor. Bulunduğu mahallenin adını taşıyan cami, eski yapıtları arasında yer alıyor. Hangi yıl inşa edildiği bilinmeyen caminin tamamı dikdörtgen planlı. Pek çok defa onarıldığı için özgün mimarisini kaybetmiş.

Doğu Karadeniz’in doğal güzellikleri ile büyülen şehri, Rize…
Rize’de Gezilecek Müzeler
Yazı ayrı, kışı ayrı güzel olan Rize’yi yılın dört mevsimi ziyaret edebilirsiniz. Şehre hangi mevsimde gelirseniz gelin Rize Müzesi’ne uğramadan şehirden ayrılmayın.
1.Rize Müzesi
Rize’nin tarihini merak ediyorsanız, bu şehre gelip Sarı Ev olarak bilinen binada hizmet veren Rize Müzesi’ne uğramadan dönmek olmaz. Bu müzede; arkeolojik eserler, sikkeler ve el yazması eserler sergileniyor.
Rize’nin Doğal Güzellikleri
Doğu Karadeniz’in incisi Rize doğal güzellikleri saymakla bitmez. Şehre geldiğinizde; Ayder Yaylası’nda yürüyüş yapabilir, adrenalin dolu bir tatil için Fırtına Deresi’nde rafting deneyimi yaşayabilir, Palovit Şelalesi’nde eşsiz güzellikteki manzarayı seyredebilirsiniz.
1.Ayder Yaylası
Ayder Yaylası, Rize’nin en turistik yaylalarından biri… Çamlıhemşin ilçesinde ladin ve kayın ormanları ile kaplı bir yayla olan Ayder, 1350 metre yükseklikte görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ayder Yaylası’nın yemyeşil doğasında, bol oksijenli bir tatil sizi bekliyor.
2.Anzer Yaylası
Balıyla meşhur olan Anzer Yaylası’nın bir diğer adı da Ballıköy olarak biliniyor. Anzer Balı, bulunduğu bölgesinin çiçeklerinden dolayı özel hale geliyor. Rize seyahatinizde gezilecekler listenize bu yaylayı mutlaka eklemelisiniz. Hem yaylanın keyfini çıkarın hem de balının tadına varın.
3.İkizdere Yaylası
Ormanlarla kaplı olan İkizdere Yaylası, adeta bir doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor. Doğal yapısının bozulmamış olması da İkizdere’yi cazip hale getiriyor. Buraya uğramadan Rize seyahatinizi sonlandırmayın.
4.Palovit Yaylası
Rize’nin bir diğer meşhur yaylası da Palovit Yaylası… Hayvancılıkla uğraşılan bu yaylaya Pazar ilçesinden 4 – 5 saatlik bir araç yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Ancak ekim ve mayıs ayarları arasında bulunan yolun, Horon Geçiti’nden dolayı çığ ya da kardan kapalı olabileceği aklınızda bulunsun.
5.Fırtına Deresi
Fırtına Deresi’ni izlemek ve sesini dinlemek dahi size muhteşem anlar yaşatmak için yetebilir. Fırtına Deresi’ni diğer derelerden ayıran özelliği ise üzerinde bulunan kemer köprüler… Bu köprülerden birine çıkarak dereyi izleme fırsatını yakalayabilirsiniz. Bunların yanı sıra eğer sezonunda gittiyseniz derede profesyonellerle beraber rafting yapma şansınız da olabilir.

Fırtına Deresi’nde rafting yapmak ayrı bir keyif…
6.Dağmaran
Meşhur mıhlamanın tadına Dağmaran’ın büyüleyici manzarasında bakabilirsiniz. Rize’ye tepeden bir bakış atmak için şehir merkezinden yaklaşık 15 dakikalık bir araba yolculuğu yapmanız yeterli…
7.Gelintülü Şelalesi
Kaçkar Dağları’nın eteklerinden Kavrun Deresi’ne doğru akan Gelintülü Şelalesi, bir duvağı andıran görüntüsünden dolayı bu ismi almış. Ayder Yaylası sınırlarında bulunan şelaleyi Ayder Yaylası ziyaretinizde görmeniz mümkün.
8.Çağrankaya Yaylası
Kış aylarında ulaşımın kapalı olduğu Çağrankaya Yaylası, yaz aylarında muhteşem görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Yaz aylarında yolunuz Rize’ye düşerse bu yaylayı mutlaka ziyaret edin.
9.Kaçkar Dağları Milli Parkı
Kaçkar Dağları Milli Parkı Rize için Ayder Yaylası kadar önemli… Daha önce türüne hiçbir yerde rastlamadığınız bitki örtüsü ve doğası ile büyüleyen parkın içinde; doğal ortamlarının korunması sebebiyle geyik, tilki, yaban horozu ve ayılar yaşamlarını sürdürebiliyor. Bu parkı ziyaret ettiğiniz anda Rize’ye yerleşme planları yapmaya başlayabilirsiniz.

Eşsiz doğası ile büyüleyici güzellikteki Kaçkar…
10.Ovit Yaylası
Yaz kış dondurucu bir suya sahip olan Ovit Yaylası, Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı… Bu yaylada her yık düzenlenen şenliklere Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi geliyor.
11.Ağaran Şelalesi
Turizm bakımından önemli bir yeri olan Ağaran Şelalesi, yıl içinde birçok yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Bu şelaleyi ziyaret etmeden Rize’den ayrılmayın.
12.Palovit Şelalesi
Karadeniz’in eşsiz manzarasının bir parçası olan Palovit Şelalesi, yeşilliklerin arasında beyaz bir örtü gibi seriliyor. Zil Kalesi’nin geçtikten sonra yola arabanızla değil yürüyerek devam etmelisiniz. Çünkü yol araç için pek uygun değil. Bu sayede yürüyeceğiniz yoldaki güzellikleri de kaçırmamış olursunuz.

Huzur veren sesi ile Palovit Şelalesi, kendine hayran bırakıyor.
Rize Hakkında
2018 ‘deki Rize nüfusuna ait resmi bilgilerin 2019 yılının başlarında açıklanması bekleniyor. 2017 senesinin verilerine göre;
- Rize’nin nüfusu 331.041 kişidir. Bu nüfusun %72,25’i şehirlerde yaşıyor.
- Rize’nin yüzölçümü 3.920 km² olup, km2 başına 86 kişi düşüyor.
- Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler; Kalkandere % 1,08 ve Derepazarı -% 10,08’dir.
Rize’nin İlçeleri
Karadeniz’in yaylaları, ormanları, temiz havası ve damak çatlatan lezzetleri ile önde gelen şehri Rize’nin merkez ilçe ile birlikte 12 ilçesi bulunuyor. Rize’nin ilçelerini alfabetik sıraya göre aşağıda görebilirsiniz.
- Ardeşen
- Çamlıhemşin
- Çayeli
- Derepazarı
- Fındıklı
- Güneysu
- Hemşin
- İkizdere
- İyidere
- Kalkandere
- Pazar