Türkiye’nin güneydoğusunda tarih ve kültürün eşsiz birleşimini sunan antik bir şehir: Diyarbakır! Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ın büyüleyici surlarının içinde tarihi bir serüvene hazır mısın? Hadi, Diyarbakır’da gezilecek yerler haritasına hemen göz at!
Dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilen Diyarbakır’ın tarihi milattan önce (MÖ) 5 binli yıllara kadar uzanıyor. Dillere destan surları, tarihi köprüleri, camileri, müzeleri ve dahası… Her köşesi tarih kokan bu şehri adım adım gezmeye ne dersin? Diyarbakır’da gezilecek yerler keşfedilmeyi bekliyor. Hadi öyleyse, önerilerimizi incelemeye başla!
Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Sur
Şehrin simgesi olan surların yer aldığı Diyarbakır Kalesi, ziyaretçilerini iki bölüm ve dört ana girişle karşılıyor. Dünyanın en uzun ve geniş savunma duvarlarından birine sahip olan kale, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Diyarbakır Kalesi 30’dan fazla medeniyetin izlerini taşımasıyla önemli bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor. Kalenin içerisindeki Hevsel Bahçeleri ise eşsiz peyzajıyla görülmeye değer. Gelmişken kalenin büyüsüne kapılıp Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ve Saint George Kilisesi’ni de ziyaret etmeyi unutma!
Malabadi Köprüsü, Silvan
“Malabadi Köprüsü, orada başladı bitti şu garibin öyküsü!” dizeleriyle türkülere adını veren o tarihi köprü… 1147 yılından bu yana ayakta duran Malabadi’nin dünyanın en büyük kemer açıklığına sahip taş köprüsü olduğunu biliyor muydun? Malabadi Köprüsü, 40 metreyi aşan kemerinin yanı sıra olağanüstü mimarisi ve üzerindeki kabartma detaylarıyla da görenleri büyülüyor.
Diyarbakır Ulu Camii, Sur
Anadolu’nun en eski camisi olan Ulu Cami’nin 639 yılında bir Ermeni kilisesinden dönüştürülerek inşa edildiği biliniyor. Minaresinin kare planlı olması da bu bilgiyi kanıtlar nitelikte. Bilim insanı El Cezeri tarafından yapılan güneş saati de Ulu Cami’de bulunuyor. Doğal afetler sebebiyle bezemeli taşları tamamen yıkılan ve onarım çalışmaları sonucunda günümüze ulaşmayı başarmış olan bu camiyi mutlaka ziyaret etmelisin.
Dicle Köprüsü, Sur
On Gözlü, Silvan, Mirvani ya da Dicle Köprüsü… Diyarbakır’ın tarihine ışık tutan bu köprü Dicle Nehri’nin iki yakasını birleştiriyor. 1065 yılında Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle tarafından inşa edilen Dicle Köprüsü hem tarihi hem de mimari açıdan etkileyici bir yapı.
Ziya Gökalp Müzesi, Sur
Ünlü sosyolog ve yazar Ziya Gökalp’in 1876 yılında doğduğu ev, 1956 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. Ziya Gökalp’e ait eşyalar, kitaplar ve çeşitli etnografik eserlerin yer aldığı bu müze sanatseverlerin uğrak noktası.
Hilar Mağaraları, Ergani
İnsanlık tarihine ışık tutan muazzam bir keşif: Hilar Mağaraları! İnsanların toplu yaşama geçtiği ilk yerlerden biri olarak kabul edilen bu mağaralar, 12 bin yıllık geçmişe sahip. Evler, ambarlar, mezarlar ve daha pek çok kalıntının incelenebileceği Hilar Mağaraları’nda arkeolojik çalışmalar halen devam ediyor.
Tarihi Hasan Paşa Hanı, Sur
Diyarbakır’ın meşhur yerlerini gezerken Hasan Paşa Hanı’nda bir kahve molası vermeden olmaz! Üç katlı ve avlulu bu tarihi handa restoranlar, kitapçılar ve kafeler bulunuyor. Geçmişe kısa bir yolculuk yapmak istersen, hanın bodrumunda yer alan ve geçmişte kervanlar tarafından ahır olarak kullanılan bölümleri ziyaret edebilirsin.
Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, Sur
1880’li yıllarda Diyarbakır valisi Ahmet Cemil Paşa ve ailesine ev sahipliği yapan görkemli konak, 2015 yılından beri Kent Müzesi olarak ziyarete açık. Kesme bazalt taşlar, üç avlu, havuzlu bahçe ve benzersiz Diyarbakır mimarisine sahip bu konak, şehrin zengin kültürel mirasıyla tanışmak için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Sur
Orta Doğu’nun en büyük Ermeni Ortodoks kilisesi olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin önemli bir parçası. 16’ncı yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kilise, eşsiz mimarisiyle de öne çıkıyor. Kiliseyi ziyaret ettiğinde yıllara meydan okuyan bu yapının hikayesini mutlaka öğrenmelisin!
Gazi Köşkü, Sur
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Diyarbakır’da konakladığı köşk günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. İçerisinde Atatürk’ün kişisel eşyaları, bölgeye özgü antikalar ve değerli sanat eserlerinin yer aldığı bu köşkü görmeden Diyarbakır’dan ayrılmamanı öneririz.
Göletli Park, Bağlar
Diyarbakır’ın ilk su parkı olan Göletli, şehrin doğal güzelliklerle dolu Bağlar ilçesinde yer alıyor. Göletli Park yemyeşil çevresi, seyir terasları, yürüyüş ve koşu yollarıyla keyifli vakit geçirmek için birebir.
Dört Ayaklı Minare, Sur
1500 yılında inşa edilen Şeyh Mutahhar Camii’nin minaresi, adından da anlaşılacağı üzere dört ayak üzerinde yükseliyor. Sıra dışı yapısıyla Anadolu’da benzeri olmayan bu minarenin ayaklarının İslam’ın dört mezhebini simgelediği rivayet ediliyor.
Dünyanın en eski şehirlerinden Diyarbakır’da gezilecek yerler listesine artık hakim olduğuna göre, sıra işe koyulmaya geldi. Bütçene uygun Diyarbakır otelleri ETS’de seni bekliyor. Hadi, hemen rezervasyonunu yap ve bu tarihi şehri keşfetmek için hazırlıklara başla!