Koyu Mod Açık Mod
Koyu Mod Açık Mod

Beykoz’da Gezilecek Yerler

Ziyaretçilerine İstanbul’un en nefes kesici manzaralarını cömertçe sunan Beykoz, masmavi kıyılarının yanı sıra yeşilin capcanlı ve göz alıcı tonlarına da ev sahipliği yapıyor.

Açık ara farkla İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olarak nitelendirebileceğimiz Beykoz, gezilip görülecek, görülüp aşık olunacak çok sayıda doğal ve tarihi mekana sahip. Boğaz’ın en iyi seyredildiği İstanbul seyir tepelerini ve Osmanlı mimarisinin en zarif örneklerini sınırlarında barındıran Beykoz, bir günlük keşfin asla yetmeyeceği modernleşmiş bir cennet!

1. Beykoz’un Doğal Güzellikleri

İstanbul’un doğal alanları ile öne çıkan ilçelerinden biri olan Beykoz; ormanları, koruları, parkları, piknik ve mesire alanlarıyla metropol karmaşasından doğaya kaçmak isteyenler için huzurlu bir adres.

1.1. Mihrabat Korusu

İstanbul Boğazı’na nazır konumuyla şehrin en güzel manzaralarını sunan yerlerden biri olan Mihrabat Korusu, özellikle bahar aylarında romantik bir atmosfere bürünüyor. Korunun içerisinde restoran ve kafe gibi yeme-içme mekanları mevcut. Mihrabat Korusu; oyun parkları, çiçek bahçeleri ve mesire alanlarının yanında 3 kilometrelik yürüyüş parkuruna da sahip.

1.2. Beykoz Korusu

Beykoz Sahili’nden yukarıya doğru kısa bir yürüyüşle varılan Beykoz Korusu, ağaçlar ve kuş sesleri arasında sakin bir gün vadediyor. Koru içerisinde bulunan İBB Sosyal Tesisleri’nde uygun fiyatlı yeme-içme seçeneklerinden yararlanabilirsin. Beykoz Korusu’nda aynı zamanda piknik alanları, yürüyüş parkurları, oyun parkları ve oturma alanları da bulunuyor.

1.3. Polonezköy Tabiat Parkı

Beykoz ilçe merkezine 10 kilometrelik bir mesafede konumlanan Polonezköy Tabiat Parkı, 3 bin hektarlık bir alanda, doğal hayatın içinde huzur ve oksijen dolu bir gün sunuyor. Koruma altında olan parkta oksijen seviyesi oldukça yüksek. Parkta kızıl geyik, karaca, keklik, atmaca, şahin ve daha pek çok hayvan türünü görmek mümkün. Burada 5 kilometrelik bir yürüyüş parkuru, piknik ve mesire alanları, oyun parkları ve kamp alanları bulunuyor.

1.4. Çubuklu Korusu

17 hektarlık bir alanda konumlanan Çubuklu Korusu, Hidiv Kasrına da ev sahipliği yapmasıyla diğer korulardan ayrılıyor. Farklı ağaç türlerine ve bitkilere ev sahipliği yapan koru, özellikle bahar aylarında doğanın her tonundan renklere bürünerek pastoral bir tablo misali manzaralar sunuyor.

1.5. Kanuni Sultan Süleyman Kent Ormanı

Kanuni Sultan Süleyman Kent Ormanı 8 bin 500 metrekarelik alanıyla İstanbul’un en büyük kent ormanlarından biri olma ünvanına sahip. Ormanda göletler, çiçek bahçeleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları ve mesire alanları bulunuyor. Burayı benzersiz kılan özellik ise cirit ve okçuluk gibi geleneksel sporların yapılması için dizayn edilmiş 4 bin 200 metrekarelik bir spor alanının bulunması.

2. Beykoz’un Önemli Tarihi ve Kültürel Mekanları

Köklü bir tarihe sahip olan Beykoz ilçesi, geleneksel Türk mimarisine ait çok sayıda tarihi ve kültürel mekan barındırıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu ilk zamanlardan günümüze pek çok değerli eser Beykoz’da ziyaret edilmeyi bekliyor.

2.1. Anadolu Hisarı

Göksu Deresi ile İstanbul Boğazı’nın birleştiği noktada bulunan Anadolu Hisarı, İstanbul’un simge yapıları arasında. Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilen Anadolu Hisarı, Osmanlı kale mimarisinin en başarılı örnekleri arasında gösteriliyor. Günümüzde de yerli yabancı turistleri kendisine çeken hisar, enfes İstanbul Boğazı manzarasıyla dört mevsim yoğun ilgi görüyor.

2.2. Küçüksu Kasrı

Dantel gibi işlenmiş mimarisiyle Küçüksu ile Göksu derelerinin arasında inci gibi ışıldayan Küçüksu Kasrı, Osmanlı’nın ünlü mimarlarından Nigoğos Baylan’ın imzasını taşıyor. 1856 yılında inşa edilen yapı, 1983 yılında restore edilerek müze-saray olarak ziyaretçilere açılmış. Yıl içinde çok sayıda ziyaretçi alan yapı, önemli davetler ve resepsiyonlar için de kullanılıyor.

2.3. Hidiv Kasrı

1907 yılında Çubuklu Korusu içerisinde inşa edilen Art Nouveau stilindeki Hidiv Kasrı’nı ziyaret ettiğinde kendini zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedebilirsin. Çünkü kasrın içerisinde buharlı asansör, eski dönem mobilyaları ve antika gündelik eşyalar yer alıyor. Hidiv Kasrı’nın kulesine çıkarak eşsiz İstanbul manzarasını izleyebilir, kasrın bulunduğu Çubuklu Korusu’nda doğayla baş başa bir gün geçirebilirsin.

2.4. Yoros Kalesi

Beykoz’da tarihi çok eskilere dayanan eserler arasında Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş olan Yoros Kalesi de bulunuyor. Anadolu Kavağı’nda, deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte konumlanan Yoros Kalesi, ilçedeki diğer tarihi yapılar gibi etkileyici bir İstanbul manzarası sunuyor.

2.5. Mecidiye Kasrı (Beykoz Kasrı)

Mecidiye Kasrı, Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa tarafından 1845 yılında inşa ettirilmiş. Osmanlı Dönemi’nde yabancı devlet görevleri için konut olarak hizmet veren Mecidiye Kasrı, içerisinde sergilenen 19’uncu yüzyıla ait mobilyalar ve eski gündelik eşyalarla ziyaretçilerini büyülüyor.

3. Beykoz’daki Eşsiz Manzaralar ve Seyir Noktaları

Beykoz, “Sana dün bir tepeden baktım Aziz İstanbul” mısrasına en güzel karşılıkları veren ilçelerden biri. Beykoz’un eşsiz manzaralar sunan seyir noktaları, İstanbul’un nefes kesen güzelliklerine doya doya bakmayı sağlıyor.

3.1. Yuşa Tepesi

Deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte yer alan Yuşa Tepesi, yedi tepe İstanbul’un en yüksek ikinci tepesi olma özelliğini taşıyor. Yuşa Tepesi’nden Beykoz, Anadolu Kavağı ve Boğaz’ın en güzel manzaralarını seyre dalabilirsin.

3.2. Otağtepe Fatih Korusu

Otağtepe Fatih Korusu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü manzarasına hakim konumuyla İstanbul’un güzelliğini seyre dalacak en güzel noktalardan bir diğeri. Koru, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında ilk kez çadır kurduğu yer olması nedeniyle de tarihi açıdan özel bir öneme sahip.

3.3. Anadolu Feneri

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan kapısı olarak tanımlanan Anadolu Feneri, şirin bir köy olmasının yanında denize nazır konumuyla da eşsiz manzaralar sunuyor. Fenerin yapılış tarihi tam olarak bilinmese de 1700’lü yıllardan bu yana varlığını sürdürdüğü tahmin ediliyor. Anadolu Feneri, yeme-içme mekanları ve otantikliğini koruyan köy ortamıyla da ilgi görüyor.

4. Beykoz’da Yapılacak Aktiviteler

Uzun yürüyüşler yapacağın, bol bol fotoğraf çekip manzaranın tadına doyacağın Beykoz gezisinde yapılacak çok aktivite var. Beykoz’un hakkını tam olarak verecek bir gezi planı hayal ediyorsan, ilçe ve civarındaki İstanbul otelleri için de iyi bir araştırma yapmanda fayda var. Çünkü Beykoz’da yapılacakları bir günle sınırlamak çok zor.

  • Beykoz’da Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Hidiv Kasrı, Küçüksu Kasrı ve Anadolu Hisarı gibi çok sayıda tarihi yapıyı içeren bir rota oluşturarak doyurucu bir tarih rotası izleyebilirsin.
  • Çubuklu, Beykoz ve Mihrabat korularında doğayla iç içe bir gün geçirebilirsin.
  • Aynı zamanda bir sahil ilçesi olan Beykoz’un deniz kıyılarında konumlanan Anadolu Feneri’ni ve buradaki plajı ziyaret edebilir, Riva Sahili’nde denize girebilir, Elmasburnu Plajı’nda güzel bir gün geçirebilirsin.
  • Göksu ve Küçüksu derelerinin etrafında, suyun ve doğanın buluştuğu mekanlarda tablo gibi manzaraların tadına varabilir; Yuşa Tepesi ve Otağtepe gibi seyir alanlarından İstanbul’u seyre dalabilirsin.

Doğası ve tarihi yapılarıyla İstanbul’un incisi Beykoz, boğaz kıyısında tüm güzelliğiyle seni bekliyor. İlçenin gezilecek yerlerine dair keşfin bittiğine göre, şimdi de Beykoz otelleri listesinden seçim yapma sırası!

Önceki Yazı

Bosna-Hersek Gezilecek Yerler Rehberi

Sonraki Yazı

Gebze’de Gezilecek Yerler