Eski Datça… Begonvillerle süslenmiş sokaklarında mavinin her tonunu muhteşem güzellikleriyle bir arada sunan enfes bir turizm noktası… Sen de Eski Datça’nın tarihçesini, doğal güzelliklerini ve diğer tüm eşsiz detaylarını merak ediyorsan aradığın tüm bilgileri yazımızda bulabilirsin!
Muğla’nın Datça iline bağlı bir mahalle olan Eski Datça, antik çağlardan günümüze uzanan kültürel bir zenginlik sunuyor. Taş evlerin sıralandığı renkli sokaklarıyla nefis bir görsel şölen sunan bu tarihi bölge, ferah havası ve masmavi deniziyle ziyaretçilere keyifli bir keşif imkânı tanıyor. Hadi, hazırsan Eski Datça’nın kültürel dokusuna ve doğal güzelliklerine çok daha yakından bakalım!
İçindekiler
1. Datça’nın Tarihi Kökenleri ve Geçmişi
Reşadiye Yarımadası olarak da bilinen Datça bölgesinde bulunan Eski Datça’nın tarihi, milattan önce (M.Ö.) 2000’li yıllara kadar uzanıyor. Bu topraklarda yaşadığı bilinen ilk yerli halk, Karyalılar adıyla biliniyor. Sonraki yıllarda ise Yunanistan’dan gelen Dorlar, Datça’nın eski adı olarak bilinen Knidos’u kurmuş. M.Ö. 6’ncı yüzyıla gelindiğinde Perslerin egemenliğine geçmiş olan Knidos, bölgenin en önemli ticaret, kültür ve sanat merkezlerinden biri hâline gelmiş. Beraberinde ise burada birçok heykel ve tapınak yapılmış.
2. Antik Datça ve Antik Dönem Kalıntıları
Medeni insanlık tarihinin neredeyse tüm somut izlerini taşıyan Datça, antik çağlardan günümüze uzanarak hâlâ korunan dokusuyla ziyaretçilerini büyülüyor. Datça’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan Knidos Antik Kenti, büyüleyici ve masmavi bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Tarihi ve kültürel yönden döneminin öncüleri arasında olan Antik Datça’nın izlerini taşıyan bölgede tapınaklar ve kutsal alanlar gibi önemli antik dönem kalıntıları yer alıyor.
3. Karia Bölgesi ve Datça’nın Karia Mirası
Adını aynı isimli antik kentten alan Karia bölgesi, özellikle de Türkiye’nin en uzun antik yürüyüş rotası olan Karia Yolu ile biliniyor. Toplamda yaklaşık 850 kilometrelik bir yürüyüş alanı sunan Karia Yolu, yarımadanın bu bölgesinde sakin ve huzurlu bir keşif imkânı sunuyor. Sahil kasabalarından muhteşem gün batımı manzarasına uzanan pek çok güzelliği deneyimlemek için Datça rotana bu bölgeyi de ekleyebilirsin.
4. Osmanlı Dönemi’nde Datça
M.S. 2’nci yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğuna bağlanan Knidos, 13’üncü yüzyılın ikinci yarısına gelindiğinde Menteşeoğulları Beyliği’nin toprakları içerisinde kalmış. Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine girmesinin ardından, 15’inci yüzyılda bölgeye Datça adı verilmiş. Geçmişten günümüze gelindiğinde ise Datça, 1928 yılından itibaren Muğla iline bağlı eşsiz güzelliklere sahip bir ilçe olarak varlığını sürdürüyor.
5. Eski Datça’nın Mimari Özellikleri ve Dokusu
Eski Datça’nın mimari dokusunda taş evler ön plana çıkıyor. Datça’nın doğasına uygun şekilde inşa edilmiş taş evler, genellikle müstakil ve bahçe içerisinde yer alıyor. Dar sokakların görünümünü zenginleştiren bu mimari yapılarda çevre için en uygun doğal taşlar kullanılmış. Nesiller boyu süregelen zengin Datça mirasının bir parçası olan bu köklü mimari doku, bugün sıklıkla her biri birbirinden güzel ve görülmeye değer fotoğraf karelerine hayat veriyor.
6. Eski Datça’nın Coğrafi Konumu ve Doğal Güzellikleri
Eski Datça’nın tarihçesine ve kültürel dokusuna yaptığımız yolculuğun ardından sıra elbette bölgenin eşsiz doğal güzelliklerine geldi! Mavi ve yeşilin en güzel şekilde uyumlandığı Eski Datça, yaz aylarında temiz ve ferah havasıyla ziyaretçilerine huzurlu bir deneyim yaşatıyor. Muğla’nın en batı ucunda yer alan bölgeye Akdeniz iklimi hâkim.
Datça Yarımadası’ndaki 235 kilometrelik sahil bandı, deniz tutkunları için bölgeyi vazgeçilmez kılıyor. Sen de keyifli bir yaz tatili için Datça otelleri arasından tercih yapabilir, Eski Datça’nın tüm güzelliklerini zahmetsizce keşfedebilirsiniz. Şimdi gel, Datça seyahatinde ziyaret edebileceğin birbirinden eşsiz destinasyonlara da yakından bakalım.
6.1. Palamutbükü
Palamutbükü, temiz ve berrak deniziyle Datça Yarımadası’nın en popüler koylarından biri. Mavi ve yeşilin iç içe geçtiği bu koy, adını bölgedeki eski palamut ağaçlarından alıyor. Deniz kıyısı boyunca yer alan kafe ve restoranlarda tüm gününü keyifle geçirebilir ve rahatça denize girebilirsin. Palamutbükü Koyu’na giderken, burası uzun ve taşlı bir sahile sahip olduğundan, yanına mutlaka deniz ayakkabısı almanı tavsiye ediyoruz.
6.2. Datça Aktur
Çam ağaçlarının nefis kokusuyla huzuru ve dinginliği bulacağın Aktur, Datça’ya 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Mavi Bayraklı Çiftlik Koyu da burada bulunuyor. Kendi aracın yoksa Datça merkezden kalkan minibüsler ile buraya rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsin.
6.3. Ilıca Göleti
Ilıca Göleti, Datça’nın merkezinde yer alması bakımından kolay bir ulaşım imkânı sunuyor. Deniz ve karanın birleştiği bir noktada olması, Ilıca Göleti’ni ziyaretçiler için ilgi çekici hale getiriyor. Ayrıca bu destinasyona uğramışken göletin yakınında yer alan Datça Kent Parkı’nı da ziyaret ederek gün batımında doğanın sunduğu keyifli manzarayı seyredebilirsin.
6.4. Gebekum Doğa Koruma Alanı
Gebekum Kumulu, Datça’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Fosilleşmiş materyallerden oluştuğu için koruma alanı haline getirilen bu mekân, 7 kilometrelik eşsiz sahiliyle ziyaret edilmeye değer. Sen de burayı ziyaret edersen Gebekum Plajı’nda rahatlıkla denize girebilirsin. Peki, Eski Datça’nın yeni maceralara “yelken açmak” için mükemmel bir yer olduğunu söylemiş miydik? Gebekum rüzgârlı bir bölge olduğu için burada sıklıkla yapılan bir aktivite olan sörfü sen de deneyebilirsin!
6.5. Burgaz (Eski Knidos)
Datça merkezine 2 km uzaklıkta yer alan Burgaz, Karia yolu üzerinde yer alıyor. Eski Knidos adıyla da anılan Burgaz’daki kalıntılar, tarihseverler için mutlaka görülmeye değer. Sarı Liman kalıntıları için kazı çalışmalarının yapıldığı bu bölge, Datça’nın zenginliklerini tek başına bile gözler önüne serebilecek nitelikte!
7. Eski Datça’nın Korunması ve Restorasyon Çalışmaları
Eski Datça’da bulunan eski mimari yapılar, bölgenin kültürel ve tarihi dokusunu sürdürmek için aktif olarak yürütülen restorasyon çalışmalarıyla korunuyor. Dar sokaklarda taş işçiliğiyle dikkat çeken ve orijinaline sadık kalınarak restore edilen evler, yabancı hissettirmeyen bir atmosfer sunuyor. Çatıları kiremit kaplı evlerin bahçe duvarlarını süsleyen çiçekler ve bitkiler ise Eski Datça’yla özdeşleşerek, her sokakta bu zengin mirası hissetmeni mümkün kılıyor.
8. Eski Datça’nın Günümüzdeki Yaşamı ve Atmosferi
Eski Datça, geçmişten günümüze korumayı başardığı tarihi mekanları ve doğal güzellikleriyle ülkemizin en popüler turistik bölgeleri arasında yer alıyor. Yaz aylarında sakin ve huzurlu fakat bir o kadar da hareketli ve sosyal bir tatil deneyimlemek isteyenler, Eski Datça otelleri arasından seçim yaparak rahat ve keyifli bir maceranın kapılarını aralayabilir. Sen de yaz sezonunun uzun sürdüğü Eski Datça’yı ziyaret ederek huzur dolu atmosferini keşfetmek istersen, Datça’nın ünlü 3B’si olarak da bilinen “bal”, “badem” ve “balık” çeşitlerini denemeyi unutma!
Eski Datça’nın derinliklerine yolculuk yaptığımız yazımız burada sona eriyor. Eski Datça’yı ziyaret etmek için Etstur üzerinden ulaşım ve otel seçeneklerini uygun fiyat avantajıyla keşfedebilirsin. Hadi, unutulmaz bir seyahat deneyimi için şimdi hazırlıklara başla!
Doğuş Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudum. Okulla birlikte video, görsel ve metin gibi farklı formatlarda içerik üretimine de başladım. Şimdilerde Etstur’da içerik editörlüğü yapıyorum.