Arama kriterlerinize uygun bir sonuç bulunamadı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Adıyaman, Orta Fırat bölümünde yer alıyor. Şehrin kuzeyinde Malatya, batısında Kahramanmaraş, güneybatısında Gaziantep, güneydoğusunda Şanlıurfa ve doğusunda Diyarbakır bulunuyor. Adıyaman denilince aklınıza ilk olarak Nemrut Dağı’nın gelmesi çok normal. Fakat tarih boyunca Hititler, Asurlular, Frigler, Persler, Makedonlar, Kommageneliler, Romalılar ve Bizanslılar olmak üzere birbirinden önemli medeniyetleri ağırlayan şehirde gezilip görülecek o kadar çok yer var ki…
Alışveriş merkezlerine, çarşılara, eğlence yerlerine ve ulaşım araçlarına yakın konumda olmak isterseniz Adıyaman şehir merkezinde bulunan otellerde konaklamanız sizin için daha uygun olabilir. Yarım pansiyon, sadece oda ve oda kahvaltı konseptleriyle hizmet veren Adıyaman Otelleri arasından size en uygun olanını seçerek tatilinizin ilk adımını atabilirsiniz.
Her bütçeye hitap eden Adıyaman Otelleri arasından dilediğinizi seçerek size en uygun konaklama alternatifinde konforla konaklayabilirsiniz.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında köprü görevi gören Adıyaman’da belli zamanlarda Akdeniz Bölgesi’nin iklimi görülüyor. Toros Dağları’nın şehre paralel uzanıyor olması kuzey ve güneydeki iklimin değişmesine sebebiyet veriyor. Dağın kuzeyinde kalan bölümde yazlar kurak ve serin, kışlar ise yağışlı ve soğuk geçiyor. Güneyde kalan bölümde ise yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı seyrediyor. Eğer sert geçen kış aylarında seyahat etmeyi sevmiyorsanız mayıs ve eylül ayları arasında şehri ziyaret etmeniz sizin için daha uygun olacaktır.
Birçok uygarlığa şahitlik etmesinden dolayı adeta bir kültür mozaiği olan Adıyaman’ın halk oyunları ve yöresel el sanatları ürünleri de bu mozaiğin doğal bir sonucu gibi… Şehrin özgün halk danslarının yanı sıra dikiş nakış, sepetçilik, kilim ve halı gibi el sanatları da ünlü. Çarşı ve pazarlarda şehre özgü pek çok ürünü görebilir, dilerseniz hediyelik eşya olarak satın alabilirsiniz.
Seyahatinizi Adıyaman’daki festivallere denk getirmek isterseniz; haziran ayında düzenlenen Uluslararası Nemrut Kommagene Festivali, eylül ayında gerçekleşen Gölbaşı Kuru Peygamber Üzüm Festivali ve yine eylülde düzenlenen Besni Eğitim Festivali’ni değerlendirebilirsiniz.
Doğa yürüyüşleri, Nemrut’ta gün doğumu ve gün batımı manzarası izleme gibi aktiviteler şehirde oldukça yaygın.
Adıyaman’a Türkiye’nin pek çok yerinden karayolu, hava yolu, tren yolu ve feribotla ulaşım sağlanabilir. Adıyaman’a karayolu ile gitmek isteyenler Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır ve Kahramanmaraş gibi şehirlerden ulaşabilirler. Demir yolunu kullanmak isterseniz şehre 60 km uzaklıktaki Gölbaşı ilçesinde yer alan tren istasyonuna varmanız gerekiyor. Elazığ-Adana ve Adana-Elazığ güzergahında hizmet veren tren ile nispeten daha yavaş ama keyifli bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.
Adıyaman’dan Şanlıurfa ve Diyarbakır’a karayolu ulaşımı bulunuyor. Diyarbakır’a bağlanan yolda Güzelsu Köyü’ndeki feribot seferlerini kullanarak önce Siverek ilçesine oradan da Diyarbakır’a ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer Adıyaman’a daha hızlı ve konforlu şekilde seyahat etmek isterseniz, havayolu alternatifini tercih edebilirsiniz. Adıyaman uçak biletinizi alarak, Ankara ve İstanbul’dan tarifeli uçak seferlerini kullanabilirsiniz. Havaalanına ulaştığınızdaysa otobüs ve servisler ile şehir merkezine rahatça varabilirsiniz.
Adıyaman’da şehir içi ulaşım için genellikle belediye otobüsleri, dolmuş, minibüs ve taksiler kullanılıyor. Eğer Adıyaman’a sık sık gidiyorsanız ya da seyahatinizi uzun tutacaksanız indirimli yolculuklar için Yamankart alabilirsiniz.
Gölbaşı ilçesinden yapılan demiryolu ulaşımı ile Elazığ-Adana güzergahındaki dilediğiniz bir yere ulaşabilirsiniz. Atatürk Barajı’ndan yapılan feribotları kullanmak için ise Gerger ilçesine bağlı Güzelyurt Köyü’ne gitmeniz gerekiyor.
Palanlı Mağarası araştırmaları sonucunda geçmişinin M.Ö. 40.000 yılına kadar uzandığı belirlenen Adıyaman, tarihi ve doğal güzellikleri saymakla bitmeyen illerimiz arasında bulunuyor. Helenistik ve Roma dönemi eserleriyle dikkat çeken şehrin bu dönemlere ait en önemli kalıntıları arasında tapınağa benzer bir mezar anıtı yer alıyor. Karadut Köyü’ne yakın konumda 2206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’nın üzerinde bulunan bu anıt, dünyanın en değerli kültür varlıkları arasında bulunuyor ve UNESCO tarafından kültür mirası listesine alınarak milli park olarak varlığını sürdürüyor.
Emevi, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma camiler şehrin tarihi dokusunu canlandırıp, ziyaretçilerini büyülüyor. Adıyaman Müzesi’nde sergilenen 30 binin üzerindeki değerli eserin yanı sıra Paleotik dönemden şimdiye kadarki tüm çağlara ait pek çok önemli eseri görmelisiniz.
Adıyaman yöresine özgü çeşitli eşyaların, el sanatlarının ve halıların satıldığı Oturakçı Pazarı da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
Nemrut Dağı’nın eteklerinde bulunan Arsameia, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan büyüleyici antik şehirlerinden biri. M.Ö. 3. yüzyılda Arsames tarafından kurulan kentte, Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı, mezar tapınağı ve kabartmalar yer alıyor. Arsameia Ören Yeri, Adıyaman’a 60 km uzaklıkta bulunuyor.
Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıklardan önemli izler taşıyan Adıyaman’da gitmeniz gereken yerler arasında Kommagenen Krallığı’na ait Yeni Kale ve en eski yerleşim yerleri arasında bulunan ve duruşuyla büyüleyen Gerger Kalesi de bulunuyor. Kaleyi ziyarete gidip sarnıç, mahsen, zindan ve gizli su yollarını da görmeyi ihmal etmeyin.
Roma Dönemi’nde inşa edilen ve şehir merkezine 33 km mesafede yer alan Cendere Köprüsü, M.Ö. 36 yılında büyük mezar höyüğü olarak inşa edilen Karakuş Tümülüsü, dünyanın modern harikaları arasında bulunan ve Türkiye’nin en büyük barajı Atatürk Barajı, Fırat Nehri, Cennet Irmağı ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Nemrut Dağı… Tarihi yapısının yanında coğrafi ve doğal güzellikleriyle de dolu dolu bir seyahat deneyimi sunan Adıyaman’da görülecek yerler listesi oldukça uzun.
Seyahatinizin sebebi ne olursa olsun uyandığınız ilk gün güzel bir kahvaltı sofrasına oturmanızı öneririz. Adıyaman’da kaldığınız otelin restoranında ya da kahvaltı yerlerinde bölgeye özgü lezzetlerle zenginleştirilmiş kahvaltıların tadını çıkarabilirsiniz.
Ünü ülke sınırlarımızı aşan Nemrut Dağı’na çıkıp kral mezarlarını ve güneşin doğuşu ile batışını izlemeden Adıyaman seyahatinizi sonlandırmayın!
Oturakçı Pazarı’nda alışveriş yaparak Nemrut Dağı heykellerinin bulunduğu hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Adıyaman’ın zengin ve nefis mutfağından en ünlü lezzetleri tatmadan dönmeyin. Son olarak da Kahta sahilinde keyifli ve dinlendirici bir yürüyüş yapmayı unutmayın.
Gerek coğrafi konumu gerekse tarihi zenginliği ile yemek konusunda pek çok mutfağın harmanlanmış hali olan Adıyaman’da mutlaka tatmanız gereken lezzetleri sıralayacağız. Adıyaman’da ne yenir? sorusunun ilk cevabı yarpuzlu köfte olabilir. Kuşbaşı et, kıyma, yöreye özgü yarpuz (nane türü bitki) ve baklagillerle yapılan yarpuzlu köfte öncesinde yine Adıyaman’a özgü bir çorba olan meyir çorbasını deneyebilirsiniz.
Et, buğday, bakliyat ve sebze ürünlerini bolca kullanan bir mutfak olan Adıyaman’da pirpirim cacığı, kabak cacığı, yarpuz cacığı gibi farklı bitkilerden yapılan cacıklar tüketiliyor.
Adıyaman yolculuğunuzun sebebi sadece çiğ köfte yemek de olabilir, çünkü buranın çiğ köftesinin ünü tüm ülkeye yayılmış durumda. Soğan ve köfteyle pişirilen ebuzer giffari kebabı, et ve patlıcanla hazırlanan besni tavası, patlıcan yemeği dövmeç, patlıcan köftesi, besni tava, ekşili köfte gibi ana yemeklerle sofralarınızı taçlandırabilirsiniz. Adıyaman kebabı, Adıyaman hıtabı, basalla da denemeniz gereken yemekler arasında. Adıyaman tatlıları arasında ise top ve peynirli irmik helvalarının yanında şıllık tatlısı, kesme ve burma tatlısını deneyebilirsiniz.
Adıyaman’da hareketli bir gece hayatı bulunmuyor. Şehrin genelindeki sakinlik gece de devam ediyor. Şehir merkezinde bulunan türkü bar ve kafeler Adıyaman’ın eğlence mekanlarının tümünü oluşturuyor diyebiliriz. Konaklama yaptığınız tesisin eğlence salonlarında gecenize hareket katabilirsiniz. Merkezde bulunan bazı restoran ve kafeler de akşamları canlı müzik dinleme imkanını sunuyor.
Tarihi eserlerin minyatürlerini ve hediyelik eşyalarını alabilirsiniz. Kapcami Mahallesi’nde bulunan Oturakçı Pazarı, Adıyaman’da alışveriş için uğramanız gereken ilk noktalardan biri. Pazardan bez bebek, heybe, kilim ve şehre özgü pişinik, alikan gibi halılara bakabilirsiniz. Gıda alışverişi yapmak için Besni ilçesinde bulunan Şire Pazarı’na uğrayabilirsiniz. Besni üzümü, pestili ve muskasını alabilir, cevizli sucuk, kesme, pekmez ve fıstıklı muska gibi Adıyaman’ın diğer meşhur lezzetlerine de göz atabilirsiniz.
Bölgede Kaç Otel Var? | 8 |
Popüler Otel | Ramada By Wyndham Adıyaman |
Bölgedeki En Ucuz Fiyat | 1.720 TL |
Popüler Bölge | Adıyaman Şehir Merkezi |