Arama kriterlerinize uygun bir sonuç bulunamadı.
Hizmet kriterlerini sürdürülebilir turizm yaklaşımı ile şekillendiren tesislerin değer görüldüğü uluslararası bir ödül olan Yeşil Anahtar Ödülü, tesislerin çevrecilik yanını vurgulayan bir sembol. Doğa ve insan sağlığının korunmasına yönelik pek çok kriterde denetimden geçen tesisler, ödülü almaya hak kazanıyor.
Yeşil Anahtar, çevrenin korunması yönündeki girişimleri ödüllendirerek destekleyen, iklim değişikliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir turizme katkıda bulunmayı amaçlayan uluslararası bir eko-etikettir. İlk olarak 1994 yılında Danimarka'da ulusal düzeyde uygulanmaya başlayan program, 2002 yılında Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation For Environmental Education-FEE)'nın beşinci programı olarak FEE koordinasyonunda başladı. Ülkemizde ise 2011 yılından bu yana Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından Yeşil Anahtar Programı adıyla yürütülüyor. Uluslararası alanda 55 ülkede uygulanmakta olan bu program kapsamında, 2550'nin üzerinde Yeşil Anahtar Ödüllü Tesis bulunuyor. Türkiye 55 ülke arasında 7. sırada yer alıyor.
Yeşil Anahtar Ödülü'nü almak isteyen tesisler, bu kriterleri içeren başvuru formunu doldurarak ve gerekli ekleri tamamlayarak ödüle başvuruyorlar. Yeşil Anahtar Ulusal Koordinatörü'nün incelemeleri ve denetimleri sonucunda Ulusal Jüri değerlendirmeleri ile ödüle hak kazanan tesisler belirleniyor. Bu tesislere ödül kapsamında sertifika, plaket ve bayrak veriliyor. Ödülün verilmesini takiben sezon ayları içerisinde (haziran-temmuz-ağustos) tesisler, Yeşil Anahtar Programı Koordinatörü tarafından denetlenmeye devam ediyorlar. Kriterlere uymayan tesislerin ödülü yılsonu beklenmeden geri alınıyor. Buna ek olarak yıl içerisinde ulusal ve uluslararası koordinatörün tercihine bağlı olarak bir uluslararası denetim yapılıyor. Yeşil Anahtar Ödülü Yeşil Anahtar Ulusal Jüri'si tarafından bir yıl için veriliyor ve her yıl başvurular yenileniyor. Ödüle hak kazanan tesisler ilk yıl bir ve daha sonraki iki yılda bir ulusal koordinatör tarafından denetleniyor.