Arama kriterlerinize uygun bir sonuç bulunamadı.
Doğu’nun büyülü şehri Kars… Kışın bembeyaz bir örtü ile kaplanan sokakları, kayak tutkunlarını cezbeden zirveleri, taş işçiliğinin en güzel örneklerini göreceğiniz çarpıcı mimarisi ve yöresel mutfağı ile gezginlerin son yıllardaki en popüler durağı…
Özellikle Doğu Ekspresi turları ile birkaç yıldır hem yurt içinde hem de yurt dışında seyahat tutkunlarını kendine çeken şehir, yaz-kış sunduğu büyüleyici manzaraları ve zengin kültürel mirası ile Türkiye’nin en görülesi şehirlerinin başında geliyor.
Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kars’ın geçmişi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Şehir; Urartular, Araplar, Selçuklular, Osmanlı, Ruslar, İngilizler ve Ermeniler gibi pek çok farklı kültürden izler taşıyor. Kars’ın muhteşem doğal güzelliklerini keşfetmek, Sarıkamış’ta unutulmaz bir kayak tatili yapmak ya da yöreye özgü lezzetlerin peşine düşmek isterseniz, masal gibi bir tatil Kars’ta sizi bekliyor.
Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden Doğu Anadolu’da bulunan Kars, karasal iklimin hakim olduğu bir şehir. Yıl boyunca karlı gün sayısı ortalama 120 olarak hesaplanıyor. Kışın sıcaklığın -39 dereceye kadar indiği görülen şehir, soğuğu le baş edebilenler için eşsiz kış manzaraları sunuyor. Kars’a ne zaman gidilir sorusunun cevabı ise beklentinize göre değişiyor.
Özellikle kış turizmi için tercih edilen Kars, Sarıkamış’ta kayak deneyimi yaşamak isteyenlerle ocak-şubat aylarında en yoğun zamanlarını yaşıyor. Karların kalktığı bahar aylarında da ve yaz mevsiminde de büyüleyici dağ manzaraları ile misafirlerini karşılıyor. Şehrin bembeyaz karlarla örtülü hali ile tanışmak isteyenler elbette kışın gidebilirler. Ancak Kars’ın kültürel zenginliğini keşfedip sokaklarında üşümeden dolaşmak isterseniz, bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
Sarıkamış Kayak Merkezi ile uzun yıllardır kış turizminin ülkemizdeki en gözde tatil duraklarından biri olan Kars, Doğu Ekspresi turları ile de son yıllarda sadece kışın değil diğer mevsimlerde de popüler bir rota haline geldi. Yıl içerisinde oldukça yüksek sayıda misafir ağırlayan şehirde konaklama seçenekleri de oldukça zengin. Sarıkamış zirvelerine yakın kayak otellerinin yanı sıra Kars şehir merkezinde tarihi yapılarda hizmet veren lüks butik oteller ya da daha ekonomik bir konaklama arayanlara hitap eden küçük otel ya da apart oteller… Kars Otelleri arasında her bütçeye uygun konaklama alternatifi bulmak mümkün.
Yarım Pansiyon, tam Pansiyon ya da Oda-Kahvaltı gibi konseptler ile hizmet veren Kars otellerinden beklentinize en uygun alternatifi seçip Kars otel rezervasyonunuzu yapın, büyülü şehri keşfetmeye başlayın.
Doğu Anadolu’nun en uç noktasına yakın konumlanan Kars’a kısa sürede ulaşmak istiyorsanız elbette ilk tercihiniz uçak yolculuğundan yana olmalı… Kars uçak bileti sayfasında, seyahat etmek istediğiniz tarihe göre uçak bileti araması yapabilir, fiyatları karşılaştırarak sizin için en uygun Kars çak biletini kolayca satın alabilirsiniz. İstanbul’dan Kars’a uçuş ortalama 2 saat sürüyor. Kars Havalimanı, şehir merkezine 7 km mesafede konumlandığından, havalimanından merkeze taksi ya da servisler ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Kara yolunu tercih edecekseniz, biraz uzun sürecek bir yolculuğa kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Kars İstanbul’dan 1535 km uzaklıkta bulunuyor ve kara yolu ile ortalama 22 saat sürüyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden Kars’a her gün otobüs seferleri de düzenleniyor. Otogar, şehir merkezine 3 km uzaklıkta bulunuyor. Kars Otogarı’ndan şehir merkezine ulaşmak için taksi ya da minibüsleri kullanabilirsiniz.
Bir diğer alternatifiniz ise seyahatinizi bambaşka bir deneyime dönüştürecek olan Doğu Ekspresi… Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri bağlantılı Kars Ankara Demiryolu üzerinden, 24 saat süren bir tren yolculuğu ile de Kars’a ulaşabilirsiniz
Kars’ta şehir içinde görebileceğiniz yerler birbirine yakın konumda olduğundan, havanın müsait olduğu dönemlerde şehir içini yürüyerek keşfedebilirsiniz. Kars’ta toplu taşıma seçenekleri olarak otobüs ve minibüsler hizmet veriyor. Şehir merkezinden binebileceğiniz toplu taşıma araçları ile şehir içindeki ulaşımınızı kolayca gerçekleştirmeniz mümkün. Dilerseniz taksileri de tercih edebilirsiniz.
Birbirinden güzel mimari yapıları antik kalıntıları, heykelleri, geleneksel çarşıları ve doğal güzellikleri ile Kars’ta gezip göreceğiniz çok fazla yer var.
Kars Kalesi
Kars’ta görülecek tarihi yapıların başında gelen Kars Kalesi, 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin tarafından yaptırılmış. 1386 yılında Timur’un yıktırdığı bilinen kale, 1579’da Osmanlı Padişahı III. Murat tarafından yeniden inşa ettirilerek geri kazanılmış. Şehrin simgelerinden biri olan Kars Kalesi 27 bin m uzunluğundaki surları, 220 burç ve 3 büyük kapıya sahip olması ile Karsı’ın en ihtişamlı yapıları arasında bulunuyor.
Taş Köprü
Kars Kalesi’ne çıktıysanız, şehrin manzarasını izlemeye başladığınızda gözünüze ilk çarpacak yapılardan biri büyük olasılık ile Kars Çayı üzerinde uzanan Taş Köprü olacaktır. Kaleiçi Mahallesi ve Sukapı Mahallesi’ni buluşturan köprü Osmanlı padişahlarından III. Murat döneminde inşa edilmiş. 1579 yılından günümüze kalan bu tarihi köprüyü Kars şehir turunuzda görebilirsiniz.
Ani Harabeleri
Kars’ın simge yapılarından bir diğeri olan Ani Harabeleri, şehir merkezine 48 km uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırına yakın olan Arpaçay kıyısında konumlanıyor. Yüzyıllar boyunca pek çok uygarlığın merkezi olan, birçok savaşa tanıklık eden ve depremler geçiren tarihi kent, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. Tarihi şehirde yapılan çalışmalarda bugüne kadar 40 kilise, şapel ve anıt mezara ulaşılmış. Geniş bir alana yayılmış olan Ani Harabeleri’ni gezerken Ermenilerden Bizanslılara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar pek çok uygarlığın izlerini görmek mümkün.
Horomos Manastırı
Kars’ta görebileceğiniz tarihi yerlerden bir diğeri de Ani Harabeleri’ne 15 km mesafede bulunan, Orta Çağ’dan kalma Horomos Manastırı… 931 yılından günümüze ulaşan manastır, Arpaçay yakınlarında konumlanıyor. Kurulduğu dönem Ermeniler için önemli bir dini merkez olan manastır, aynı zamanda dönemin kervan yolu üzerinde bulunduğu için kültürel anlamda da önemli bir durak olmuş.
Havariler Kilisesi
Kars’ın merkez ilçelerinden Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan Havarilar Kilisesi, 10. Yüzlyıldan kalma, Ermeni Bagrat Krallığı dönemine ait bir yapı… Döt yapraklı yonca şeklindeki mimarisi ile öne çıkan yapı, 12 kemerinde bulunan 12 Havari kabartmaları ile dikkat çekiyor. 1604 yılında Kars’a Selçuklular’ın hakim olması ile camiye dönüştürülen yapı, Selçuklu kümbetlerini andırdığı için Kümbet Camii adıyla da biliniyor.
Kars Müzesi
Havariler Kilisesi bir dönem Kars’ın antik kalıntılarının sergilendiği bir müze olarak hizmet verdikten sonra, 1978 yılında Kars, İstasyon Mahallesi’nde müze olarak kullanmak üzere yeni bir bina inşa edilmiş. 1981 yılında bu yeni binada hizmete tekrar açılan Kars Müzesi’nde, şehrin geçmişinden günümüze kalan arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin yanı sıra 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması için şehre gelen Rus Generaller tarafından hediye edilen ve bir dönem Kars-Erzurum arasında hizmet vermiş olan Beyaz Vagon’u da görebilirsiniz.
Çıldır Gölü
Kışın donarak oluşturduğu geçrek üstü manzaralar ile Kars’ın doğal güzellikleri arasında en çok bilinenlerinden biri olan Çıldır Gölü, şehrin 70 km kuzeyinde, Ardahan il sınırında konumlanıyor. 120 kilometrekare alana yayılan Çıldır Gölü, Türkiye’de kışın tamamen donan tek göl olarak biliniyor. Üzerinde atlı kızaklar ile gezilebilecek kadar donan göl, kış mevsiminde çok sayıda gezgin ve fotoğrafçının şehre gelmesindeki en etkili nedenlerden biri… Aynı zamanda bölgenin balıkçılık açısından da önemli bir kaynağı olan Çıldır Gölü’nde buzu kırarak alabalık tutan balıkçılar da görülesi manzaralar oluşturuyor.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Kars’a 54 km uzaklıkta bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi, 5 etaplı pistleri ve geniş alanı ile Türkiye’de kış turizmi için en çok tercih edilen yerlerden biri… Sarıçam ağaçları ile çevrili bölge, Alpler’den sonra dünyada kristal toz kar yağışının olduğu tek yer olarak biliniyor. Kars’ı kışın ziyaret edecekseniz, pistlerin buz tutmama özelliğine sahip olduğu Sarıkamış’ta kayak ya da snowboard deneyimi yaşamak için kendinize mutlaka zaman yaratın deriz. Hazırlıksız gitmiş olsanız da üzülmeyin çünkü bölgede kayak malzemesi kiralayabileceğiniz dükkanlar da bulunuyor.
Fethiye Camii
Kars’ın merkezinde konumlanan Fethiye Camii, şehirdeki Rus mimarisinin en güzel örneklerinden biri… 19 yüzyılda Rus İşgali sırasında inşa edilen ve kilise olarak kullanılan yapı, daha sonra camiye çevrilmiş. Baltık mimarisinin izlerini taşıyan yapı kapıları, çatı detayları ve kemerleri ile öne çıkıyor.
Kazım Karabekir Camii (Yanık Kilise)
Kars sokaklarında Baltık mimarisini yansıtan bir diğer yapı ise Kazım Karabekir Camii… İnönü Mahallesi’nde, Sarıkamış Hükümet Konağı yakınında konumlanan ve 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen yapı, Yanık Kilise adıyla biliniyor. Şu anda camii olarak ibadete açık olan yapı, Rus işgalinin sonrasında uzun süre kullanılmamış. Bir dönem sinema olarak da kullanıldığı bilinen Yanık Kilise, 1970’li yıllarda geçirdiği yangın sonrasında camiye çevrilmiş.
Katerina Köşkü
1977-1978 tarihleri arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Kars’ta 40 yıl süren Rus İşgali’nin izlerini en çok Sarıkamış bölgesinde görmek mümkün. Bu dönemin şehrin mimarisi üzerindeki etkileri oldukça fazla… Katerina Köşkü de yine bu dönemden kalma Rus mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak sizi bekliyor. Av Köşkü olarak da bilinen yapı, 1914 yılında Rus Çarı ve eşini ağırlamış. Sarıkamış’ın en güzel manzaralarından birine sahip olan köşk, etkileyici mimarisi ile bölgenin en görülesi yerlerinden…
Kars mutfağı oldukça özgün tatlar sunan zengin bir mutfak… Dünyaya nam salmış kaşar peyniri ve balıyla ünlü olan şehirde elbette ilk önerilecek şey bu efsane lezzetlerin tadına bakmanız… Bunun dışında bölgede yetişen kazlar ile yapılan yemekler de Kars sofralarının en özel lezzetleri arasında bulunuyor. Tandırda kaz çekmesi, kaz suyu ila yapılan pilav ve kaz dolması bunlardan birkaçı.. Ayrıca yöreye özgü yemeklerden hıngel de mutlaka tadına bakmanız gereken yiyeceklerden. Yaprak mantı olarak da bilinen yemek bölgeye özgü tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor. Bunların dışında hörre (un çorbası), ekşili et, bozbaş, piti kebabı, kete, elma dolması , üzümlü pilav ve umaç helvası da Karsın en meşhur yöresel lezzetleri arasında bulunuyor.
Kars çarşıları özellikle yöresel ürünleri sevenler için oldukça zengin tezgahlara sahip. Kars tatiliniz sırasında alışveriş için mutlaka zaman ayırın deriz. Özellkle yöresel lezzetlere meraklıysanız, alışveriş turunda alabileceğiniz oldukça falza ürün bulacaksınız.
Özellikle peynirleri ile uluslararası alanda üne sahip olan şehirde peynir tadımı ve sonraısnda alışveirş yapma isterseniz, Peynir Müzesi’nin bulunduğu Boğatepe Köyü’nü mutlaka ziyaret edin. Kars gravyeri, tulum peyniri, çeçil peyniri, lor peyniri gibi oldukça zengin peynir çeşitleri arasından damak tadınıza en yakın olanı seçip alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca bölgeye özgü çiçek balı da temin edebilirsiniz.
Eğer el iyelik almak istersneiz de doğal boyalar, pmuk, kıl ve yün iplikler ile dokunan Kars kilimlerini inceleyebilirisniz.
Çıldır Gölü’nü görmeye gittiyseniz, buz tutmuş gölden avlanan balıkların tadına bakmayı ihmal etmeyin. Kışın soğuğunda yağlandıkları için lezzetleri artan göl balıklarını Çıldır etrafındaki balıkçılarda tadabilirsiniz.
Şehir yıl boyunca pek çok festivale ev sahipliği yapıyor. Eğer doğa sporlarına meraklıysanız Her yıl donan Çıldır Gölü üzerinde gerçekleşen Drift Snowfest’i mutlaka değerlendirin.
Eğer geleneksel kültüre meraklıysanız yine donmuş Çıldır Gölü üzerinde gerçekleşen Altın At Kış Festivali’nde cirit sporunu yakından tanıyabilirsiniz. Donmuş göl üzerinde atlı kızak, rahvan at, atlı okçuluk gibi aktiviteleri sergileyen sporcular fotoğraf için de güzel manzaralar oluşturuyorlar.
Ayrıca Sarıkamış Kış Oyunları da yine bölgede adrenalin dolu günler yaşatan etkinliklerden biri olarak öne çıkıyor.
Kars’a kış mevsiminde gittiyseniz, Alpler’den sonra kristal kar özelliğine sahip tek yer olan Sarıkamış’ta kayak deneyimi yaşamak için de kendinize mutlaka fırsat yaratın.
Bölgede Kaç Otel Var? | 43 |
Popüler Otel | Sarpino Mountain Hotel |
Bölgedeki En Ucuz Fiyat | 769 TL |
Popüler Bölge | Kars Şehir Merkezi |