Tatil hepimizin ihtiyacı... Pırıl pırıl deniziyle, göz alıcı yeşiliyle, zengin yerel lezzetleriyle veya özgün mimarisiyle bizi büyüleyen tatil cennetleri ile her yıl buluşma hayalleri kuruyoruz. Tatilde sınırlı süreler geçirsek de hepimiz tekrar dönme, aynı güzelliklerle yeniden buluşma isteği ile ayrılıyoruz gittiğimiz yerlerden değil mi? İşte ETS ile Yaşam Dostu Oteller tam da bu noktada, sürdürülebilir turizmi desteklemek için hayatımıza giriyor!
Sürdürülebilir turizm; tatilcilerin, turizm sektörünün, yerel hayatın ve çevrenin hem içinde bulunduğumuz zamanda hem de gelecekteki ihtiyaçlarını belirlerken, yaratacağı çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri gözeten bir turizm yaklaşımı olarak tanımlanabilir. Yani daha net ifade etmek gerekirse sürdürülebilir turizm, bugün bizim deneyimlediğimiz kültürleri ve manzaraları, gelecek nesillerin de eksiksiz deneyimleyebileceği şekilde seyahat etmeye odaklanır.
Yerel kültürün korunmasına destek olur ve çevre bilinci oluşturur.
Yerel halk için istihdamı ve finansal fırsatları artırır.
Doğal ve yerel kaynakların verimli kullanımını destekler.
Enerji tüketiminde ve karbon emisyonlarının azalmasına katkıda bulunur.
Hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin yaşam kalitesini artırır.
Sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyen Yaşam Dostu Oteller, misafirlerinin beklentilerini eksiksiz bir şekilde karşılamaya odaklanırken aynı zamanda çevreye olumlu etkiler bırakmaya da odaklanmış tesislerdir. Mimarisini planlarken enerji tasarrufu, su tasarrufu gibi konularda kaynakları optimal kullanmak, bölgenin kültürel miraslarını korumak, yerel üretime destek olup mutfağında lokal ürünlere yer vermek, geri dönüşümü desteklemek gibi birçok alanda farkındalık sahibidirler.
Bir tesisi yaşam dostu kılan etkenlerin neler olduğunu burada görebilirsiniz!
Akıllı mimari tasarım ile enerji tasarrufu ve su tasarrufu gibi konularda kaynakları optimal kullanmak
Emisyonları ve enerji kullanımını azaltırken nakliye ve depolama maliyetlerini azaltmak için yerel tedarikçileri tercih etmek
Yerel ekonomiyi doğal olarak desteklemek için yerel istihdam yaratmak
Karbon emisyonlarını azaltmak ve yerel ekonomiyi desteklemek için bölgedeki çiftçilerden yiyecek satın almak
Sıfır atık politikası oluşturup geri dönüşümü desteklemek
Çeşitli iletişim kanallarını kullanarak misafirler sürdürülebilir uygulamalar hakkında bilgilendirmek ve teşvik etmek
Sürdürülebilir bir yaşam için daha bilinçli tüketim anlayışı ve doğa dostu yaklaşımlar, dünya genelinde her geçen gün çok daha fazla insan tarafından benimseniyor. Bunu bir yaşam prensibi haline getiren ve hayatın her alanında bu anlayışla hareket eden birçok kişi; doğaya, bulunduğu bölgenin kültürel ve tarihi zenginliğine saygılı tesislerde, yaşama dost bir tatilin parçası olmayı önemsiyor. Etstur da tüm bu gelişmeler odağında hayata geçirdiği Yaşam Dostu Oteller projesi ile sürdürülebilirlik hedeflerini beyan eden otellere pozitif ayrımcılık yapmayı hedefliyor.
Yaşam Dostu Oteller listesinde yer alan tüm otelleri, Operasyon, Satın Alma, Tesis, Çevre, Yaşam Kalitesi, Paydaş Etkileşimi olmak üzere 6 ana başlık altında 103 soruluk bir anket sonucunda belirledik.
Tesisin sürdürülebilirlik ile ilgili bir hedefi var mı? Misafirlerine sürdürülebilir tercihler sunuyor mu? gibi sorularla tesislerin sürdürülebilir turizme olan yaklaşımlarını değerlendirdik.
Yerel üretimi desteklemek ve karbon salınımını azaltmak için satın almalarında yerel üreticileri tercih edip etmediklerini sorduk. En az 5 yerel destekçiden ürün alan ya da satın aldığı ürünlerde %40 oranda yerel üreticiyi destekleyen otellerin puanlarını yükselttik.
Bisikletli ulaşımda karbon salınımı fosil yakıt kullanımına kıyasla 30 kat daha düşük! Günde sadece bir yolculuk için araba yerine bisiklet kullanmanın, karbon ayak izini bir yılda yaklaşık yarım ton azalttığı da belirtiliyor. Bu oran Londra-İstanbul arası tek yönlü bir uçuşun sonucunda oluşan salıma eşdeğer! Biz de tesislerin hem çalışanlar hem de misafirler için çevre dostu ulaşım seçeneklerini teşvik edip etmediğine baktık. Ayrıca enerji verimliliği politikası olan tesislerin puanlarını da yükselttik.
Sıfır atık sertifikası, su tasarrufu uygulaması, plastik kullanımının azaltılması için uygulamalar, iç ve dış mekan hava kaliteleri, karbon ayak izi raporu ve enerji verimliliği uygulamaları konusunda başarı gösteren tesisleri belirlemek için sadece bu başlık altında tesislere 30 ayrı soru yönelttik.
Tesisler menülerinde gıda ve kalori bilgilerini paylaşıyor mu, mevsime uygun menüleri var mı, açık alan kullanımı ve spor aktivitelerini destekliyorlar mı gibi birçok konuda sorular sorduk. Yaşam kalitesine saygı duyan ve misafirlerine buna uygun bir hizmet sunan tesislerin puanı da sundukları hizmetle aynı oranda yükseldi.
Son yapılan araştırmalara göre turizm sektöründeki çalışanların %33’ü kadın. Hem bu oranı hem de çalışma koşulları açısından standartları yükseltmek için paydaşlarımızı bir dönüşüme davet ettik. Çalışan hakları, kadın istihdamı, çalışan eğitimleri ve STK’larla yapılan işbirlikleri konusunda başarı gösteren tesisleri puanlayarak Yaşam Dostu kategorisine dahil ettik!
Sürdürülebilirlik konusunda son yıllarda sorumluluklarının farkında olan tüm sektörler, karbon ayak izini azaltmak için birçok çalışmayı hayata geçiriyor. Turizm sektörü de hem yaşamın hem de sektörün devamlılığı için bu adımları öncelikli atması gereken alanların başında geliyor. Gelecek nesillerin de aynı güzellikleri eksiksiz yaşayacağı tatiller için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek yaşama dokunmak istiyoruz.
Etstur olarak karbon ayak izimizi dengeleme hedefimiz için işe ilk olarak kendi ofislerimizde başladık. Atık yönetimi, geri dönüşüm, enerji tasarrufu, hibrit araç kullanımı gibi birçok konuda hayata geçirdiğimiz projeler ile Aralık 2022 itibarıyla karbon ayak izimizi dengeledik. Etstur Genel Müdürlüğü ve Harbiye Satış Ofisimizde başlattığımız sürdürülebilirlik adımlarımıza, turizm sektörünün geneline taşıyabilmek umuduyla Yaşam Dostu Oteller projemiz ile devam ediyoruz.
Sayılarının her geçen gün artmasını dilediğimiz bu oteller ile ETS aracılığı ile buluşabilir, yaşam dostu bir tatilin kapılarını aralayabilirsiniz.